Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štátna volebná komisia hodnotí voliebný deň pozitívne, no riešila viacero problémov
Zdielať na

Štátna volebná komisia hodnotí voliebný deň pozitívne, no riešila viacero problémov

BRATISLAVA / Štátna volebná komisia krátko po 17. hodine informovala o doterajšom konaní volieb. Tie podľa ich členov zatiaľ nepostihli ziadne vážnejšie incidenti, no napriek tomu sa venovali viacerým otázkam.

Kompletný prehľad výsledkov bude zverejnený TU.

Štátna volebná komisia sa počas volebného dňa zaoberá dvoma problémami. Prvým z nich je elektronické zasielanie informácií počas zmeny času. O tretej hodine v noci sa totiž hodiny posunú o hodinu dozadu. Na ten čas sa preto zastaví elektronické zasielanie zápisníc do systému. "Došlo k tomu, aby sa zabránilo akýmkoľvek pochybnostiam," vysvetlil člen štátnej volebnej komisie.

Štátna volebná komisia sa venovala aj priebežnému zverejňovaniu výsledkov. V niektorých volebných miestnostiach sa totiž uzatvoria volebné miestnosti neskôr. Predbežne by malo ísť o obce Macov a Povoda v okrese Dunajská Streda a obec Tomášov v okrese Bratislava. V týchto krajoch sa tak budú môcť zverejňovať predbežné výsledky až po uzatvorení všetkých miestností. Štátna volebná komisia však povie posledné slovo až po ôsmej hodine.

V niektorých volebných miestnostiach sa zzároveň počas celého dňa tvoria dlhé rady. Aj tie môžu prispieť k neskoršiemu uzatvoreniu voľbených miestností. Zákon totiž hovorí o ich uzatvorení v jednotnej hodine, no zároveň musí byť umožňené všetkým občanov, ktorí o to majú záujem, odovzdať svoj hlas. A tak každý, kto sa do radu postaví ešte pred 20. hodinou by mal mať možnosť voliť.

Polícia bude v nedeľu (30.10.) informovať o presnom počte nasadených príslušníkov PZ. Podľa viceprezidentka PZ Damiána Imreho je to viac ako 6,5-tisíc policajtov, z toho priližne 4,3-tisíc má na starosti práve bezpečnosť volebného dňa. Zároveň apeloval na voličov, aby v prípade podozrenia korupcie kontaktovali políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie