Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Politici reagujú na výsledok volieb: Spojenie komunálnych a župných volieb nenaplnilo očakávania, kritizuje Remišová
Zdielať na

Politici reagujú na výsledok volieb: Spojenie komunálnych a župných volieb nenaplnilo očakávania, kritizuje Remišová

BRATISLAVA / Politici sa vyjadrili k výsledku spojených komunálnych a VÚC volieb.

Výsledky komunálnych volieb môžete sledovať TU.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) sa v reakcii poďakoval tímu na svojom rezorte. "Rovnako chcem srdečne pogratulovať k výsledkom volieb vo viacerých častiach Slovenska, kde kandidáti hnutia OĽANO svoje posty obhájili na základe úprimnej práce pre ľudí," dodal.

"Vo väčšine miest zvíťazili kandidáti, o ktorých môžeme povedať, že sú na strane slušnej a odbornej politiky, čo je veľmi pozitívna správa. Považujem za úspech, že svoj post obhájil po Jurajovi Drobovi aj Marek Hattas, Juraj Jevin alebo, že sa primátorom Prešova stal František Oľha, ktorý kandidoval za koalíciu s podporou SaS," napísal podpredseda SaS Branislav Gröhling. Dodal, že voľby majú výrazný vplyv aj na školstvo.

"Niekde to bude s veľkou zmenou, inde s overenou istotou. Najviac sa teším z úspechu našich kandidátov v Žiline Erika Jurinová a Trnave Jozef Viskupič, ktorí preukázali, že sú nielen skvelí ľudia, ale aj vynikajúci župani, ktorým ľudia dôverujú," napísal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Dodal, že víťazom po celom Slovensku praje správne rozhodnutia pre občanov, ktorých zastupujú.

"Ďakujem vám za každý hlas pre našich kandidátov, ako aj pre kandidátov, s ktorými sme boli v koalíciach. Pre stranu Za ľudí to boli vôbec prvé komunálne a župné voľby," poďakovala ministerka investícií a líderka Za ľudí Veronika Remišová.

Politička napísala, že do spojených volieb postavili viac ako 250 kandidátov a ďalších vyše tisíc podporili. Remišovú však podľa jej slov mrzí, že účasť vo voľbách dopadla pod očakávania. "Ukazuje sa, že nápad predchádzajúcej vlády spojiť komunálne a župné voľby, ktorý mal prispieť k zvýšeniu účasti a zefektívneniu volieb, nebol až taký dobrý a nenaplnil očakávaný cieľ," dodala.

Líder mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka zagratuloval Matejovi Vagačovi, novému starostovi bratislavského Starého Mesta, ktorý kandidoval s podporou PS. "Bratislavské Staré Mesto potrebuje starostu, ktorý dokáže spolupracovať s primátorom a magistrátom. Teším sa, že vďaka PS sa to konečne stalo realitou. Ďakujeme za vašu dôveru," napísal.

Prezidentka Zuzana Čaputová zagratulovala županom a županke, primátorkám a primátorom, poslankyniam a poslancom krajských, mestských a miestnych samospráv. Taktiež poďakovala všetkým, ktorí využili volebné právo a postarali sa o volebnú účasť. "Voľby ukázali, že ľudia chápu dôležitosť úlohy samospráv. Vo väčšine prípadov potvrdili vo funkciách práve tých, ktorí ich previedli krízami uplynulých rokov a znova im vyjadrili dôveru. Za dôležitý odkaz týchto volieb zároveň považujem, že podľa doteraz zverejnených výsledkov, si ľudia vybrali skúsených, demokratických kandidátov a vo väčšine odmietli populizmus a extrémizmus," povedala ďalej na sociálnej sieti. 

Líder opozičného Smeru-SD a poslanec Národnej rady SR Robert Fico taktiež zablahoželal víťazom. "Želám si, aby súčasná vláda nadviazala podstatne kvalitnejší sociálny dialóg, pretože sa mi zdá, akoby ich ignorovala," podotkol v reakcii na sociálnej sieti. Zablahoželal úspešným kandidátom na primátorov, starostov, predsedov samosprávnych krajov a poslancov v zastupiteľstvách. "Niet im čo závidieť, lebo sú v priamom kontakte s ľuďmi a nesú podstatne väčšiu mieru zodpovednosti za kvalitu života v mestách a obciach a v samosprávnych krajoch ako napríklad poslanci národnej rady," dodal.
  

K výsledkom volieb sa vyjadril aj predseda národnej rady Boris Kollár. Pogratuloval všetkým zvoleným predsedom VÚC, starostom, primátorom a poslancom jednotlivých zastupiteľstiev. "Verím, že nasledujúce štyri roky budú pre vás úspešné a každému jednému z vás sa podarí naplniť svoje sľuby, kvôli ktorým si vás občania zvolili," dodáva vo vyjadrení. Podľa Borisa Kollára tvorí komunálna a regionálna politika jednu z najdôležitejších častí štátu, pretože je najbližšie k ľuďom. " Ja ako predseda parlamentu môžem povedať, že u nás budú mať dvere vždy otvorené a tak ako doteraz vždy budem stáť na ich strane, teda na strane ľudí a podám im pomocnú ruku," informuje. Na záver poďakoval každému, kto sa volieb zúčastnil. 

Článok budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie