Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Štát preplatí 500 slovenských medikov v jednom ročníku namiesto zahraničných študentov, sľubuje Matovič
Zdielať na

Štát preplatí 500 slovenských medikov v jednom ročníku namiesto zahraničných študentov, sľubuje Matovič

BRATISLAVA / Na ministerstve zdravotníctva sa konalo stretnutie šéfa rezortu Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO), ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a zástupcov vysokých zdravotníckych škôl.

Reč bola o financovaní zdravotníckych fakúlt. Lengvarský vysvetlil, že išlo o reakciu na medializovanú informáciu, podľa ktorej sa má počet medikov navýšiť o 500. "Stretli sme sa kvôli tomu, aby sme sa dohodli na ďalšom postupe v zyšovaní počtu študentov v lekárskych fakultách," povedal v úvode minister zdravotníctva. Očakáva návrhy, s ktorými by v rámci financovania mohol jeho rezort ďalej pracovať.

"Urobili sme viacero rozhodnutí, ktorými sme sa rozhodli stavať budovy v zdrav. Bolo by ale naivné, keby sme postavili nové nemocnice, no nepozerali na to, či v nich má kto robiť," vysvetlil Matovič. Preto podľa neho preto prišli s ponukou, podľa ktorej majú vyrovnať počet slovenských zdravotníckych študentov k tým zahraničným.

"Ponuka zo strany ministerstva financií je, že preplatíme navyše 500 slovenských medikov, podotýkam v jednom ročníku, čiže ide dokopy do 3000 medikov v šiestich ročníkoch, za financie, za ktoré lekárske fakulty prijímajú zahraničných," vysvetlil Matovič ponuku jeho rezortu.

Otázka podľa neho zatiaľ nie je uzavretá. "Uvedomujem si, že páni a dáma za mnou očakávajú garancie," povedal. Ide podľa neho o beh na dlhé trate. Matovič zároveň upozornil, že populácia Slovenska starne, čo je spojené s potrebou zvýšenia zdraovtníkov. "Toto bolo prvé stretnutie," povedal s tým, že verí v dosiahnutie dohody.

Neurológ Juraj Šteňo povedal, že navýšiť počet študentov v súčasnosti nie je možné, pretože je to limitované. "Dnes máme problém, aby sme vzdelávali tých študentov, ktorých máme teraz. Študenti majú problém dostať sa k pacientov, pretože máme limitovaný počet lôžok," povedal. 

Študenti podľa Šteňa taktiež potrebujú vidieť perspektívu v prípade štúdia na Slovensku.

Súvisiace články