Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Je to megaškandál, sme diera v bezpečnosti, reaguje Krúpa na zistenia o vývoze tovaru do Ruska
Zdielať na

Je to megaškandál, sme diera v bezpečnosti, reaguje Krúpa na zistenia o vývoze tovaru do Ruska

BRATISLAVA / Na závažné zistenia ohľadom vývozu komponentov do Ruska, ktoré môžu byť použité na výrobu zbraní, reagovala Finančná správa (FS) aj opozičná SaS. Vo veci bude zároveň rokovať mimoriadny parlamentný výbor. Poslanci si v súvislosti s ním predvolajú viacerých ministrov aj šéfa FS a SIS.

Na vývoz komponentov, ktoré sa môžu v Rusku použiť na výrobu zbraní v piatok (4.11.) upozornil Denník N. Slovenko tak môže porušiť európske embargo vzhľadom k Ruskej federácii.

"Tieto informácie mohli vyvolať dojem, že si orgány finančnej alebo colnej správy nerobia svoju povinnosť, no rád by som ich vyvrátil," zareagoval riaditeľ Finančnej správy (FS) Jiří Žežulka na medializované informácie s tým, že je potrebné si uvedomiť, že sú viazaní zásadou legality. "Ak sa konkrétny tovar alebo osoba nenachádza na sankčnom zozname EÚ, nemáme možnosť akokoľvek zasiahnuť do zahraničných obchodných operácií," vysvetlil riaditeľ FS.

Žežulka dodal, že ak je nejaký tovar použiteľný na výrobu zbraní, neznamená to, že automaticky podiela sankciám. "V súčasnosti je veľký dopyt po chladničkách, z ktorých v Rusku demontujú čipy, ktoré sa následne použijú na výrobu zbraní. To ale samo o sebe neznamená, že vývoz chladničiek je zakázaný," uviedol príklad.

Je to škandál, reaguje SaS

Na medializované inforácie zareagovali aj poslanci za SaS - šéf finančného výboru Marián Viskupič a predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa.

"Sme diera v bezpečnosti. Slovensko dalo Ukrajine ranu pod pás a pomáha Rusku," povedal na úvod Krúpa. Dodal, že ide o "megaškandál", ktorý prekračuje hranice nielen Slovenska, ale aj Európy. "Slovensko masívnym spôsobom porušuje embargo na vývoz materiálu duálneho využitia do krajín ako Rusko, Bielorusko či Irán," pokračoval. Zdôraznil, že napríklad Irán má zavedené embargo od roku 1979.

Reakciu FS považuje za škandalóznu a zavádzajúcu. "Myslím si, že dochádza k závažným zlyhaniam, ktoré sa snažia zamiesť pod koberec," povedal Krúpa s tým, že MF sa podľa neho v podstate podiela na pomoci agresorovi.  "Či už je to úmyselne alebo nekompetnosťou, uvidíme," dodal Krúpa.

"Zaujímavosťou je, že my tu máme procesy, podľa ktorých máme postupovať," povedal s tým, že sú dané vo vnútornej aj európskej legislatíve. A právu tu podľa neho FN pochybila. Dodal, že vývozcovia podľa neho mohli obísť ministerstvo hospodárstva či iné rezorty.

V reakcii na medializované informácie sa tak v stredu (9.11.) bude konať mimoriadny finančný a brannobezpečnostný výbor. "Predvoláme si ministra financií, obrany, vnútra, riaditeľa FS a SIS," povedal Krúpa.

Viskupič zdôraznil, že práve colné úrady majú v prípade vývozu podobných komponentov preveriť ich účel. Je podľa neho potrebné okrem iného preveriť aj to, či sa samotní colníci nepodieľali na podobných obchodoch. "Indície sa dajú nájsť aj vo výročných správach SIS," zdôraznil Viskupič. Preto sa FS bude pýať či a aké opatrenia boli v tomto prípade vyvodené. "Je neprijateľné, ay sme ako krajina formálne a rétoricky vystupovali na strane Ukrajiny a zároveň bolo ticho tolerované takéto konanie colníkov," zakončil s tým, že zatiaľ je viac otázok než odpovedí.

"Tvrdenia predsedov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu a Výboru NR SR pre financie a rozpočet Mariána Viskupiča, že: „Ministerstvo financií SR sa podieľa na pomoci agresorovi...“ sú absurdné, neprípustné, nepochopiteľné a účelovo použité na osobné politické ciele. Obaja poslanci zjavne nemajú dostatok informácií o tom, ako fungujú procesy v rámci colného konania, a preto by sa mali zdržať akéhokoľvek subjektívneho posudzovania práce colníkov, finančnej správy a ministerstva financií," reagovalo ministerstvo financií na výroky poslancov Sas.

"Vo všeobecnosti platí, že finančná správa nemá kompetencie zastaviť alebo obmedziť zahraničný obchod bez zákonného rámca, keďže by mohlo ísť o porušenie medzinárodných obchodných dohôd. Všetky vývozy sa posudzujú na základe v tom čase platných sankčných opatrení. Ak v čase vývozu nie sú na tovar, firmu alebo ruskú protistranu uplatnené sankcie, a tovar nepodlieha sprísneným legislatívnym pravidlám, vývoz sa po kontrole príslušnej platnej dokumentácie povoľuje," dodalo ministerstvo.

Najčítanejšie