Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
SaS pred hlasovaním o druhom pilieri: Zrušenie slobody výberu úspor nepodporíme, tvrdia
Zdielať na

SaS pred hlasovaním o druhom pilieri: Zrušenie slobody výberu úspor nepodporíme, tvrdia

BRATISLAVA / Poslanci SaS Richard Sulík, Peter Cmorej a Ján Oravec pred hlasovaním po takmer dvojtýždňovej prestávke informovali o postoji v súvislosti s koaličných návrhom zákona o druhom pilieri.

"Dnes nás v NR SR čaká hlasovací maratón," začal Oravec s tým, že poslancov čaká o viac než 75 bodov. Poslanci preto ešte pred jeho uskutočnením chceli upozorniť na jedno z nich, ktoré sa týa zmien v druhom pilieri. Tá má okrem iného zrušiť aj slobodu sporiteľa vybrať si všetky úspory naraz, s čím ekonomickí liberáli zásadne nesúhlasia.

"Je to hodnotová otázka," povedal Oravec s tým, že pre SaS je sloboda rozohodovania dôležitá.  "Druhý pilier je spolu s rovnou daňou dvomi najreformovanejšími štrukturálnymi zmenami, ktoré boli prijaté," pokračoval s tým, že ide o najlepšiu myšlienku riešenia starnutia obyvateľstva, ktorá doposiaľ nebola prekonaná. Pripomenul tiež, že hlasovanie v NRSR z roku 2017 podobnú slobodu v rámci druhého piliera povolilo. Dodal, že za legislatívu vtedy hlasoval aj napríklad súčasný premiér Eduard Heger (OĽaNO), minister financií Igor Matovič (OĽaNO), či minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Podľa Cmoreja je novela druhého piliera v podstate dobrá. "Až na slobodu výeru je tá novela dobrá. Som veľmi rád, že sa nakoniec aj medzi poslancami koalície našlo niekoľko, ktorí žiadali zachovať slobodu výberu," povedal s tým, že tieto hlasy vyústili do pozmeňujúceho návrhu poslanca Petra Kremského (OĽaNO), druhý pozmeňujúci návrh vypracoval samotný Cmorej. Poslanec liberálov zdôraznil, že návrh Kremského pôsobí "narýchlo spísaný"

"My sme si dali podmienky, že tam musí byť jednorazový výber, lebo zvyšuje slobodu sporiteľa," povedal Sulík. "Je tu jedna veta, ktorá je pre nás neprijateľná," povedal o Kremského pozmeňujúceho návrhu. Ide o časť, v ktorej sa spomína zdanenie dôchodkov.

Súvisiace články