Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Odborníci o pripravovaných zmenách v druhom pilieri: Časť sporiteľov môže mať nižšie dôchodky než tí, ktorí nešetrili
Zdielať na

Odborníci o pripravovaných zmenách v druhom pilieri: Časť sporiteľov môže mať nižšie dôchodky než tí, ktorí nešetrili

BRATISLAVA / Na septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR vláda predložila novelu zákona o dôchodkovom sporení. Týka sa konkrétne II. piliera. V prípade schválenia novely sa schváli predvolená investičná stratégia, do ktorej by mali byť zavedení všetci noví sporitelia. Podľa poslanca SaS Pettra Cmoreja však nastáva problém práve pri sporiteľoch, ktorí majú 54 a viac rokov.

“Navrhuje sa, aby majetok existujúcich sporiteľov, ktorí v roku 2023 dovŕšia vek maximálne 54 rokov (vrátane) dôchodková správcovská spoločnosť v horizonte dvoch rokov od nadobudnutia účinnosti predmetných ustanovení návrhu zákona zosúladila s predvolenou investičnou stratégiou, t. zn. majetok sporiteľa alebo jeho časť presunula do dôchodkového fondu, ktorého investičná stratégia kopíruje zloženie akciového indexu,” informuje vláda v dôvodovej správe. Sporitelia starší než 54 rokov by v prípade schválenia novely dostali od DSS informáciu, že nie sú sporiteľmi v predvolenej investičnej stratégii. Mali by tiež možnosť sa s ňou zosúladiť.

A to môže byť podľa SaS problém. Do predvolenej stratégie sa totiž automaticky nepresunie približne 300-tisíc občanov, ktorí majú viac než 54 rokov. “Tým pádom ostane väčšina z nich v dlhopisových fondoch,” upresnil poslanec SaS Peter Cmorej. Zdôraznil, že predpokladaný výnos na dlhopisy je záporný. “Dôsledok tejto nesprávnej investičnej statégie môže byť taký, že dôchodky sporiteľov v druhom pilieri môžu stagnovať až klesať. Pričom dôchodky nesporiteľov, ktorí by v druhom pilieri neboli, budú rásť o dôchodcovskú infláciu,” dodal Cmorej.

“Sme vo veľmi zlej pozícii, pretože nemáme ministra práce, ktorý by chcel voľne kopať za 2. pilier, práve naopak,” povedal ekonóm Radoslav Ďurana z inštitútu INESS s tým, že nie je potrebné robiť zmeny v 2. pilieri, ktoré znižujú jeho obľúbenosť, teda možnosť výberu úspor.

“Existuje veľká pravdepodobnosť, že ak to schválime takto, sporitelia budú mať nižšie dôchodky, ako keby neboli v 2. pilieri a je to z toho dôvodu, že sme ich 29 rokov ponechali v dlhopisoch,” zdôraznil Ján Šebo, ktorý na Úrade vlády pracuje na pláne obnovy. Zároveň by podľa neho malo byť cieľom, aby človek, ktorý si v 2. pilieri sporí, mal vyšší dôchodok. “Akúkoľvek stratégiu musíme testovať podľa tohto” dodal s tým, že v súčastnosti neexistujú dáta, ktoré by toto ukazovali.

Ivan Švejna, riaditeľ Asociácie dôchodkových správcovských spoločoností (ADSS) má voči návrhu novely zákona tri pripomienky. “Týka sa to presunov, poplatkovej politike, o ktorej v podstate nikto nehovorí, a záležitosti technického rázu,” vysvetlil. Zdôraznil, že ide o už tretiu predvolenú stratégiu v rámci DSS.  “Ideálne by bolo, keby sa rozhodli tí ľudia,” dodal.

Viac zistíte vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie