Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Raši o situácii v zdravotníctve: Heger je stratený v priestore, zanedbáva rokovania so zdravotníkmi
Zdielať na

Raši o situácii v zdravotníctve: Heger je stratený v priestore, zanedbáva rokovania so zdravotníkmi

BRATISLAVA / Členovia Hlasu-SD sa vyjadrili k situácii v zdravotníctve. Do naplnenia výpovedí lekárov totiž ostáva 22 dní. Exminister zdravotníctva a poslanec Richard Raši si myslí, že jedinou cestou je dohoda so zdravotníkmi. Aj samotní poslanci strany prichádzajú s pozmeňujúcim návrhom rozpočtu, ktorý má podľa nich situácii pomôcť.

"Ak sa výpovede lekárov stanú skutočnosťou, bude ohrozená zdravotná starostlivosť občanov," povedal Raši. Dodal, že vinníkom je podľa neho súčasná vláda. "On je úplne stratený v priestore, asi ani netuší, čo sa tu chystá," povedal o predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) a jeho tlačovej konferencii, na ktorej informoval o rekonštrukcii nemocníc.

"Preto vyzývame Eduarda Hegera, aby sa výpoveďami začal zaoberať," pokračoval Raši. Zdôraznil, že v prípade, ak sa výpovede lekárov na začiatku decembra stanú skutočnosťou, o zdravie občanov sa nebude mať kto postarať. Dodal, že v obdobnej situácii vtedajšia premiérka Iveta Radičová s lekármi rokovala, čo Heger podľa politika zanedbáva. 

"Odvrátiteľných úmrtí nebude o 5 000 viac, ale denne budú pribúdať stovky pacientov, ktorí nebudú môcť byť liečení a ktorí budú kvôli Igorovi Matovičovi a Eduardovi Hegerovi zomierať," dodal. Zdôraznil, že lekári nesúhlasia ani s memorandom ministra zdravotníctva.

Raši vidí riešenie v predložení viacerých návrhoch zákonov, ktorými by vyhovela požiadavkam zdravotníkom. "Preto sme sa rozhodli, že sami predložíme pozmeňujúci návrh do štátneho rozpočtu na rok 2023," povedal s tým, že do rozpočtu by priniesol 800 miliónov eur. 

Podpredsedníčka strany Zuzana Dolinková taktiež skritizovala memorandum ministerstva zdravotníctva. Dodala, že zmier s lekármi by sa dal dosiahnuť viacerými legislatívnymi návrhmi. Zdôraznila, že v prípade, ak príde k naplneniu výpovedí lekárov, budú sa pokúšať o odvolanie viacerých členov vlády.

Súvisiace články

Najčítanejšie