Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NR SR: Kollár vyradil z hlasovania zmeny v DPH aj Matovičovo bločkovné. Voli sa ochranca práv aj šéf UVO
Zdielať na

NR SR: Kollár vyradil z hlasovania zmeny v DPH aj Matovičovo bločkovné. Voli sa ochranca práv aj šéf UVO

BRATISLAVA / Z kľúčového hlasovania vypadli dôležité zákony. Okrem cashbacku ministra financií Igora Matoviča, predseda NR SR vyradil aj zníženie DPH na vleky a iné športoviská. O presunutie hlasovania o zákone, ktorý má zakazovať v školách vzdelávanie, ktoré Kuffovci označili za propagáciu LGBT+ propagandy.

V úvode hlasovania o 11tej hodine poslanci schválili návrh poslancov Tomáša Lehotského, Petra Cmoreja, Mariána Viskupiča a Vladimíra Ledeckého o doplnkovom dôchodkovom sporení. 

Poslanci odkývali aj skrátené legislatívne konanie k návrhu vlády na skrátené konanie o vládnom návrhu zákona o špeciálnom spôsobe hlasovania v referende vyhlásenom na základe petície občanov prijatej 24. augusta 2022. 

Nový šéf Úradu pre verejné obstarávanie je bývalý zamestnanec ÚVO

Gestorský výbor navrhol na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie Petra Kuboviča. Za jeho zvolenie hlasovalo 85 zo 141 prítomných psolancov. 

Kubovič, ako bývalý dlhoročný zamestnanec Úradu pre verejné obstarávanie (viac ako 10 rokov na pozíciách: člen komisie pre rozhodovanie v konaní o námietkach, predseda komisie pre rozhodovanie v konaní o námietkach, riaditeľ odboru legislatívno-právneho Úradu pre verejné obstarávanie, pracovník odboru metodiky Úradu pre verejné obstarávanie) je plne oboznámený s rozhodnutiami a výstupmi tohto ústredného orgánu štátnej správy.

Lektor je ďalej oboznámený s problematikou obstarávania pri čerpaní nenávratnej finančnej pomoci EÚ, rozhodnutiami Súdneho dvora EÚ ako aj slovenských súdov. Kubovič kandidoval na post predsedu UVO už v roku 2011.

Poslanci hlasujú aj o novom ombudsmanovi pre ľudské práva

Po voľbe šéfa ÚVO poslanci prikročili aj k voľbe nového ombudsmana pre ľudské práva - Verejného ochrancu práv. Úrad bol po odchode Márie Patakyovej mesiace bez vedenia. Včera NR SR schválila zákon, ktorý má podobnej situácii do budúcnosti zabrániť. Ombudsman by zostal vo funkcii do momentu, kým NR SR hlasovaním nepotvrdí jeho nástupcu. Počas neprítomnosti ombudsmana sa totiž na úrade začali hromadiť podnety od občanov a ich počet prekročil pätstovku. 

Vo verejnom hlasovaní bolo 8 lístkov zo 138 neplatných. Za kandidáta Róberta Dobrovodského hlasovalo 81 poslancov, za Jána Matiaška hlasovalo 13 poslancov a za Mariana Toroka hlasovalo 23 poslancov. Verejným ochrancom práv sa tak stal Róbert Dobrovodský, ktorý je dlhoročným právnikom, legislatívcom a poslaneckým asistentom Kataríny Hatrákovej. Dobrovodský bude verejným ochrancom práv päť rokov od momentu zloženia sľubu. 

Šéfa NKÚ sa zvoliť nepodarilo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie