Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kollár chce na čele rezortu školstva konzervatívca: Gröhling sa bojí o budúcnosť škôl, politika skritizoval aj Koziak
Zdielať na

Kollár chce na čele rezortu školstva konzervatívca: Gröhling sa bojí o budúcnosť škôl, politika skritizoval aj Koziak

BRATISLAVA / Meno nového ministra školstva zatiaľ nie je známe a, zdá sa, politici o ňom aj naďalej rokujú. Podľa slov šéfa Sme rodina Borisa Kollára je však jeho požiadavka na nového šéfa rezortu jasná - odborník a konzervatívec. Politológ Tomáš Koziak však podmienky na vládnych nominantov na základe ideológie skritizoval.

Nový minister školstva doposiaľ známy nie je. V utorok (13.9.) po demisii bývalého šéfa rezortu Branislava Gröhlinga (SaS) jeho miesto dočasne prevzal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Ten zároveň informoval, že meno nového ministra prezradia v rozmedzí niekoľkých dní. 

Rokovania o nástupcovi Gröhlinga však zrejme ešte neskončili. Naznačil do predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) vo svojom vystúpení počas konzervatívneho samitu. "Včera sme napríklad na úrade vlády vyberali nového ministra školstva a mojou podmienkou je, aby to bol konzervatívne orientovaný odborník. Asi všetci tušíte prečo," cituje lídra Sme rodina portál postoj.sk.

To, že nového ministra školstva chce Kollár hľadať na základe ideológie, skritizoval politológ Tomáš Koziak. Podľa odborníka v prípade nového ministra školstva totiž nie je dôležité či to bude konzervatívec alebo liberál. "Je dôležité, aby to bol odborník, ktorý rozumie rezortu školstva a jeho problémom," myslí si Koziak. A v tomto prípade podľa neho ideológia nerozhoduje. "Pokiaľ budeme vyberať nového ministra na základe ideológie, straníckej príslušnosti a nie na základe odbornosti, bude to vždy problém," dodal.

Podmienka Kollára sa nepozdáva ani exministrovi školstva, ktorý má podľa svojich slov obavy o smerovanie školstva. Každá vláda má podľa neho právo výberu nominantov. "Je ale zvláštne, keď je hneď prvou podmienkou na ministra školstva to, aby bol konzervatívec," napísal Gröhling na sociálnej sieti. 

"Minister školstva by sa nemal vyberať podľa politického presvedčenia, ale podľa toho, ako mu záleží na vzdelaní detí. A školstvo má napredovať, nie lipnúť na tom, ako onálepkujeme politického kandidáta," dodal exminister s tým, že koalícia mala 2,5 mesiaca na hľadanie svojho nominanta. "Teraz to vyzerá, že si navzájom blokujú kandidátov a špekulujú. Medzičasom školám stále chýbajú peniaze na energie, ktoré sme žiadali, modernizačný dlh sa nerieši a investície z Plánu obnovy stoja. Hlavne, že ich trápi, či neexistujúci minister bude konzervatívec," zakončil Gröhling.

Súvisiace články

Najčítanejšie