Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Šutaj Eštok podal trestné oznámenie v súvislosti s kauzou Daniari: Sú dôkazy, že kajúcnici majú milióny na čínskych účtoch, tvrdí
Zdielať na

Šutaj Eštok podal trestné oznámenie v súvislosti s kauzou Daniari: Sú dôkazy, že kajúcnici majú milióny na čínskych účtoch, tvrdí

BRATISLAVA / Nezaradený poslanec z Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok podal trestné oznámenie. Týka sa podozrenia z prania peňazí kajúcnikmi Ľudovítom Makóom, Michalom Suchobom, Františkom Imrezcem a ďalšími v kauze Daniari.

"Pri kauza Daniari ide o trestný čin neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie DPH v celkovom rozsahu viac ako 18 miliónov eur na daňovom úrade v Nitre," povedal Šutaj Eštok na tlačovej konferencii pred Generálnou prokuratúrou.

V kauze mala organizovaná skupina ľudí žiadať neoprávnene od štátu vratky DPH, pričom jej najvyššie postavenými členmi a "mozgom" mali byť práve spomínaní kajúcnici.

"Pýtam sa verejne Daniela Lipšica, prečo Špeciálna prokuratúra v tejto kauze nestíha podozrenie z trestného činu legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Je to v mnohých krajinách jeden z najvážnejších zločinov, pretože vracia nakradnuté a prepraté peniaze späť do legálnej ekonomiky a zo zlodejov robí bohatých a vážených občanov,“ uviedol Šutaj Eštok.

Poslanec dodal, že v trestnom oznámení majú dôkazy, že spomínaní kajúcnici majú na čínskych účtoch uložené milióny eur súvisiace s kauzou Daniari. "Existujú dôkazy o tom, že došlo k viacerým výberom hotovosti a teda aj k legalizácii trestnej činnosti," dodal poslanec.

"Pána Eštoka by som chcel veľmi nerád komentovať, lebo v mnohých prípadoch som počul jeho vyjadrenia, ktoré sa neskôr nepotvrdili, takže my si to potvrdíme oficiálne. Ak aj podal taký podnet, tak prokuratúra je OČTK, môžu konať sami," reagoval policajný prezident Štefan Hamran po skončení Bezpečnostnej rady SR.

Súvisiace články