Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane so šéfom polície Hamranom: Obávam sa, že to, čo sa stalo na Zámockej, je len začiatok
Zdielať na

Analýzy Na hrane so šéfom polície Hamranom: Obávam sa, že to, čo sa stalo na Zámockej, je len začiatok

BRATISLAVA / Urobila polícia všetko, čo mala pri pátraní po vrahovi? Ako šéf polície vníma výčitky, že polícia našla telo vraha až po nahlásení inej osoby pri rannej prechádzke? A prečo polícia nebola pri byte rodičov a nečakala ho tam? Aj o tom v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ hovoril prezident policajného zboru Štefan Hamran.

Prezident policajného zboru na úvod relácie povedal, že to, čo sa stalo na Zámockej ulici v Bratislave, bude zrejme len začiatok. Priznal aj to, že práve osamelých strelcov je nesmierne náročné vypátrať a uzavretý bol aj profil útočníka, ktorý mal strelec "odomknúť" až následne. 

"Zatiaľ sme žiadne prepojenie nezistili, ale vyšetrovanie stále beží," povedal Štefan Hamran a uviedol, že spolupráca s vojenským spravodajstvom, čo sa týka vyšetrovania extrémizmu, je na dobrej úrovni. Prepojenia zahraničných stránok a skupín na Slovensku Hamran potvrdiť nechcel.

"To vyšetrovanie beží a máme rozpracované ďalšie prípady o ktorých polícia nerozpráva," pokračoval Hamran s tým, že ide o viac osôb, ktoré sa sieťujú v rámci uzatvorených skupín na sociálnych sieťach. 

Primárnym cieľom bol premiér Eduard Heger (OĽaNO)

Vo vysielaní to potvrdil Štefan Hamran a prizvukoval, že v ohrození bola aj židovská komunita v Bratislave. "Nepodarilo sa mu zaútočiť na premiéra, pretože sa nenachádzal na adrese," pokračoval šéf PZ a potvrdil, že následne sa terorista vybral do baru Tepláreň, ktorý bol ďalším cieľom. 

"Ak bývate v bytovke, alebo v rodinnom dome a vo vedľajšom dome sa pácha domáce násilie, tak to nie je na prvý pohľad vidieť," zdôraznil Hamran a pokračoval, že vďaka občanom dostali už niekoľko podnetov na radikalizáciu osôb a to aj zo školského prostredia. 

Cieľov bolo viacero

Ďalšími cieľmi boli novinári, ale aj politici z prostredia opozície, ale aj koalície. "Máme tu mládež, ktorá sa nám radikalizuje na sociálnej sieti, ale aj mimo nej," poznamenal Hamran s tým, že burcujú aj politici na námestiach. Spomenul aj Danyho Kollára, ktorý počas pandémie burcoval proti zdravotníkom. "Videl som trojnásobného ministra vnútra, ktorý sa tejto osoby konkrétne zastal," rozhorčil sa Hamran s tým, že aj sloboda slova má svoje medze. 

"Ťažko sa mi to komentuje," reagoval Hamran na rozhovor v rádiu, ktorý absolvoval otec vraha a spovedal ho Marian Kotleba. "Považujem to za extrémne zvrátené," zhodnotil policajný prezident s tým, že polícia to eviduje a vyhodnocuje.

"Je pre mňa zarážajúce, že po tom, čo sa stalo, sa otec podozrivého postaví pred kamery," zdôraznil s tým, že Daniel Lipšic, špeciálny prokurátor, poznamenal, že rodičia útočníka o jeho čine vedeli. Hamran však doplnil aj to, že neohlásenie nebude trestným činom, pretože ide o priameho príbuzného. 

Polícia bude všade, kde ju je treba

Hamran vyzval občanov, ale aj príslušníkov LGBTI+ komunity, aby ohlasovali činy a neprávosti, ktoré sa im dejú. "To, že v minulosti polícia nezasiahla, neznamená, že tentoraz to bude rovnako," uviedol šéf polície, ktorý sa stretol aj s Romanom Samotným a tlmočil mu odkaz, že polícia je tu aj pre LGBTI+ komunitu rovnako ako pre každého iného občana. 

Hamran uviedol, že aj ďalšie krotenie nenávisti je neľahký boj a svoj diel viny nesú aj politici. "Dnes sa stane, že žiaci zaútočia na učiteľa, čo bolo za mojich čias nemysliteľné," zhodnotil Hamran s tým, že to, ako politici burcujú verejnosť sa nám negatívne vráti. 

Zrušenie oddelenia na prokuratúre, ktoré sa venovalo boju s extrémizmom, Štefan Hamran komentovať nechcel, ale to, že nepostihujeme nenávistné prejavy, je chyba a "niekde musí byť hranica". Rozhodujúci je podľa policajného prezidenta každý občan. "Dobrí ľudia sa musia zomknúť," pokračoval a dodal, že každý jeden občan, a jeho oči a uši, dokážu pomôcť. 

Čo s alkoholom za volantom?

Súvisiace články

Najčítanejšie