Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Mykolajive sa boja zimy. Už teraz tečie z kohútikov špinavá voda
Zdielať na

V Mykolajive sa boja zimy. Už teraz tečie z kohútikov špinavá voda

MYKOLAJIV / Reportér TV JOJ Rasťo Striško sa aktuálne nachádza priamo v centre diania. Iba pár kilometrov od miest, ktoré oslobodzujú ukrajinské jednotky. Zatiaľ čo čaká na povolenia na vstup do oblasti, v Mykolajive stihol zachytiť, ako ťažko sa žije ľuďom neďaleko frontu. Dlhé mesiace sú bez vody či plynu a majú strach z blížiacej sa zimy.

Ananjeva Jelena Ivanovna vždy, keď sa vráti do svojho bytu, si umýva ruky v studenej vode vo svojej kúpelni. Z kohútiku aj jej už celé mesiace tečie len žltá páchnúca voda miestnej rieky. "Takto si robím zásoby. Ak mesto znova zastaví prívod vody, budem mať. Vidíte, akú má voda farbu?" povedala. 

Ruské rakety ešte v apríli zničili hlavný prívod vody do mesta. Pri otázke ako prežije zimu s vodou, ktorá je už teraz ľadová, sa jej do očí tisnú slzy. "Modlím sa, aby boli len plusové teploty. Aby nám nezamrzla voda v radiátoroch. Neviem, či budeme pit a zohrievať sa len čajom a ako to vlastne prežijeme," dodala.

Na bytovku, ktorú obývajú len civilisti, nedávno zaútočili ruskí delostrelci. Polovica paneláku je v ruinách. Rodina práve spala, keď do ich bytu vletela raketa a zabila ich malého synčeka. Pohľad na detské ihriská pred zničeným panelákom trhá srdce. Kolotoče pre deti sú osirelé, rovnako ako detské hojdačky a autíčka, s ktorými sa malí chlapci už nehrajú. Ľudia majú zabednené okná doskami, aby im ďalšie výbuchy rakiet nezničili okna a nezranili sa črepinami. 

Pani Larisa každý deň so susedmi zamätá chodník pred svojím panelákom. Nič jej nechýba, len chce, aby už skončila vojna na Ukrajine. To, že aj jej tečie špiná voda z vodovodu, ju až tak netrápi. To prežijeme, hovorí.

Súvisiace články

Najčítanejšie