Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poslanci odvolali Bittó Cigánikovú z postu šéfky zdravotníckeho výboru. Podržalo ju len 22 poslancov
Zdielať na

Poslanci odvolali Bittó Cigánikovú z postu šéfky zdravotníckeho výboru. Podržalo ju len 22 poslancov

BRATISLAVA / Po utorkovom (8.11.) najdlhšom hlasovaní v histórii NR SR poslanci ukončili 75. schôdzu. Ešte predtým však rozhodli o osude Jany Bittó Cigánikovej (SaS) na čele zdravotníckeho výboru aj o tom, kedy sa stretnú na mimoriadnej schôdzi, ktorá sa bude venovať riešeniu krízovej situácie v zdravotníctve.

Poslanci rozhodli o osude súdnej mapy. Spustenie reformy súdnej mapy by sa malo posunúť o päť mesiacov, teda z 1. januára na 1. júna 2023. Väčšinu pozmeňovacích návrhov poslanci neschválili, výnimkou boli tie od poslanca Lukáša Kyselicu (OĽaNO). Podobný osud čakal aj návrhy exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej.

Poslanci schválili posunutie spustenia Súdnej mapy z dielne Márie Kolíkovej. Zo 138 prítomných bolo za posunutie o päť mesiacov 106 poslancov. Proti bolo 11 a zdržalo sa 21 poslancov NR SR. 

Odvolanie Bittó Cigánikovej z postu predsedníčky zdravotníckeho výboru navrhol nezaradený poslanec Martin čepček. Političke okrem iného vyčíta, že na vedenie výboru nie je kvalifikovaná. Hlasovanie o jej odvolaní sa konalo v utajenom režime. 

61 poslancov NR SR odvolalo Janu Bittó Cigánikovú (SaS) z postu predsedníčky zdravotníckeho výboru. Proti bolo 22 poslancov a zdržlu sa dvaja. Prítomných poslancov bolo 91 a všetky hlasy boli platné. Na odvolávaní sa nezúčastnili poslanci OĽaNO, čím svoju bývalú koaličnú partnerku pochovali. Michal Šipoš povedal, že sa takto dohodli na klube, ale SaS to neoznámili. 

Reakcie poslancov nájdete vo videu:

Podpredsedníčkou NKÚ sa stala Henrieta Crkoňová. 

Na mimoriadnej schôdzi sa poslanci stretnú v piatok (11.11.) o 9.00. Ak poslanci schôdzu neotvoria, začne sa mimoriadna schôdza k odvolaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). "Na 99 % sa však otvorí," skonštatovala podpredseda NR SR Peter Pčolinský (Sme rodina). Dohodli sa tak jednotlivé kluby na poslaneckom grémiu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie