Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mikulec po rokovaní o migrácii: Budeme postupovať spoločne s českou stranou, kontroly budú dočasné, tvrdí
Zdielať na

Mikulec po rokovaní o migrácii: Budeme postupovať spoločne s českou stranou, kontroly budú dočasné, tvrdí

BRATISLAVA / Policajný prezident Štefan Hamran a minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) sa vyjadrili po rokovaní o nelegálnej migrácii v Českej republike. Šéf rezortu vnútra ho zhodnotil pozitívne, dohodli sa aj na ďalšom spoločnom postupe.

"Toto stretnutie bolo veľmi konštruktívne, v priateľskej atmosfére," opísal na úvod Mikulec rokovanie v Česku. Stretol sa tam s tamojším ministrom vnútra aj premiérom. "Zhodli sme sa aj na tom, že slovenská a česká polícia budú viac koordinovať svoje kroky," vysvetlil Mikulec. Dotyčné autority rezortov vnútra budú spoločne vyhodnocovať situáciu ohľadom migrácie i spoločné riešenia problému.

"Dohodli sme sa na tom, že doprava bude čo najviac plynulá. K tomuto česká strana už vykonala niekoľko opatrení," vysvetlil. Ďalšie opatrenia majú smerovať k tomu, že občania SR budú pri vstupe do ČR čo najmenej obmedzení.

Všetky opatrenia majú smerovať k záveru, že dočasné kontroly sú len dočasným riešením. Dodal, že na maďarsko-srbskú hranicu už poslali policajtov, ich počty budú navyšovať. Podobne má konať aj česká strana. V prípade posilnenia vonkajšej hranice Schengenu bude možné zrušiť tie vnútorné.

Policajný prezident Štefan Hamran skritizoval nenávistné výroky politikov smerom k migrantom. Dodal, že brány polície sú pre tých menej zdatných politikov v problematike migrácie otvorené a odborníci im veľmi radi vysvetlia všetky detaily.

"Čo ma nesmierne mrzí, sú vyjadrenia bývalej ministerky vnútra," reagoval na vyjadrenia nezaradenej poslankyne Denisy Sakovej. Na viaceré z nich počas tlačovej konferencie aj reagoval. Vysvetľoval to tým, že je to povinnosťou polície. "Je to absolútna absurdita," reagoval na jej výrok, že zavedením kontrol vnútorných hraniciach sa zrušil Schengen. Korigoval a vysvetľoval aj iné jej vyjadrenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie