Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister Káčer v Analýzach Na hrane: Ukrajina už vojnu morálne vyhrala, Mikulca by za migráciu odvolávať nemali
Zdielať na

Minister Káčer v Analýzach Na hrane: Ukrajina už vojnu morálne vyhrala, Mikulca by za migráciu odvolávať nemali

BRATISLAVA / Hybridné hrozby ako súčasť skutočnej vojny, Európa s neschopnosťou nájsť jednotu, ale aj mnohé ďalšie výzvy v zahraničnej politike. Aj o tom boli dnešné Analýzy Na hrane s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislavom Káčerom.

Minister je jedným z politikov, ktorý sa nedávno vyjadril o potrebe ochrany novinárov. "Tie vyjadrenia súviseli s mojou účasťou konferencie vo Viedni," vysvetlil. Dodal, že konferencia sa venovala práve ochrane novinárov. "Sme jedna z dvoch krajín EÚ, kde došlo k dôkladnej vražde novinára kvôli jeho práci," zdôraznil. "Neviem si predstaviť silnú demokraciu bez kvalitných novinárov," dodal.

Vláda v súvislosti s ochranou novinárov i dezinformácií odklepla zákon, ktorý NBÚ bude naďalej umožňovať blokovanie webov s dezinformačným obsahom. "Niežeby dezinformácie boli niečím novým, to určite nie," povedal Káčer s tým, že sú tak staré ako ľudstvo. Zdôraznil, že sa vyskytujú nielen v politike, ale vo všetkých odvetviach. V súvislosti s tým podľa neho karty zamiešali aj sociálne siete, kde sú často príspevky s nejasným autorom. Zdôraznil aj to, že ktokoľvek si môže vytvoriť spravodajský web, na ktorom môže šíriť aj propagandu.

"Žiadna spoločnosť nie je imúnna voči dezinformáciám. Dezinformácie použité ako zbraň som si prvýkrát všimol pri referende na Ukrajine," povedal Káčer. Pokračoval, že dezinformácie hrali veľkú úlohu aj v súvislosti s hlasovaním o Brexite či americkými voľbami. Dodal, že aj výskumy ukazujú, že Slováci sú náchylní veriť rôznym dezinformáciám. Vysvetlil, že súvisieť to môže aj so vzdelávaním, v rámci ktorého slovenskí občania taktiež zaostávajú.

"Sme súčasťou všetobecného trendu - populizmu," reagoval Káčer na otázku ohľadom dezinformácií i urážok v politike. Dodal, že sa to nedeje len na Slovensku. "Pani prezidentka sa nám nemusí páčiť. Ale toto je už ľudská neúcta," reagoval na viaceré vyjadrenia členov Smeru-SD na margo prezidentky.

Riadi našu spoločnosť úzka skupina ľudí?

Nielen členovia smeru sa často odvolávajú na Georga Sorosa, s ktorým sú spojené aj viaceré dezinformácie. Káčer pred nástupom na svoj rezort dlhé roky pracoval ako diplomat. S tým súvisí aj to, že sa dostal k mnohým dokumentom, ktoré bežnej spoločnosti nie sú dostupné. "Možno patrím k malej skupine ľudí, ktorá vie, ako svet funguje. Vždy sa veľmi smejem na tom, keď počujem konšpirácie, ako svet funguje, že ho riadi malá skupina ľudí," povedal a spomenul, že k týmto ľuďom podľa konšpirácií patrí aj Soros.

Dodal, že ak takýto naratív používa človek, ktorý s informáciami nepracuje, pochopí to, no pri trojnásobnom premiérovi, akým je šéf Smeru Robert Fico, to je nepochopiteľné. "Nevieme sa zorganizovať ani v rámci štátu, nie to aby nám rozkazoval nejaký starček," dodal.

Kam smeruje vojna na Ukrajine

"Ja si myslím, že Ukrajina minimálne morálne tú vojnu vyhrala a Ruskko prehralo," povedal Káčer k možnému vývoju konfliktu na Ukrajine. Zdôraznil, že od 2. svetovej vojny sa nestal žiaden podobný konflikt.

V prípade ak by vyhralo Rusko, podľa Káčera prehrá demokracia. "Ukrajine sa darí viac, než všetci kuvikovia hovorili," povedal Káčer, čím narážal na šíriteľov ruskej propagandy.

"Koniec vojny alebo mierová dohoda musí byť taká, ktorá nie je robená poza chrbát Ukrajiny," vyjadril sa k možnému vyjednávaniu medzi Ruskou a Ukrajinou. "Je to krajina s uznanými krajinami s územnou celistvosťou," zdôraznil na margo našich východných susedov s tým, že ak by sme spochybnili ich právo na intergitu a uznané hranice, popierame princípy, na ktorých stojí tá naša suverenita a integrita.

"Oni si musia povedať, čo je pre nich prijateľné. Som presvedčený, že mier je jediný, a to že Rusko prestane útočiť na Ukrajinu," povedal s dôvetkom, že by to zároveň znamenalo aj zachovanie pôvodných ukrajinských hraníc.

"Putinovo postavenie je dosť unikátne," povedal s tým, že je ťažké vidieť mu do hlavy a vedieť, kam je až schopný zájsť. Dodal, že v súčasnosti sa odhaduje, že Rusko stratilo približne 100-tisíc vojakov a približne polovicu techniky, čo zhoršuje ich vyhliadky. "Rusko je stále krajina, ktorá má jadrové zbrane," zdôraznil. "Ja to nepredpokladám, ale vylúčiť sa to nedá," zakončil.

Informácie ohľadom vývozu komponentov ukazujú viacerými smerami

Denník N priniesol informácie o tom, že sme do Ruska mohli vyvážať komponenty, ktoré môžu byť neskôr používané na výrobu zbraní. "Či niekto pochybil, sa zisťuje a ukáže," vysvetlil Káčer.

"Z informácií, ktoré mám, ide o to, že je to tovar, ktorý nie je vojenský, ale môže byť dvojitého použitia," povedal s tým, žepodľa jeho informácií to tak zrejme nie je. Ďalšou možnosťou je, že môže ísť aj o sankciovaný tovar, no novinári mohli odhaliť aj dieru v rámci sankcií. Viac informácií by mala priniesť Bezpečnostná rada SR, ktorá bude rokovať v stredu (9.11.).

Európa sa dokázala zjednotiť, tvrdí Káčer

"Všetci mali horšie očakávania od toho, ako sa Európa dokáže zjednotiť v súvislosti s vojnou na Ukrajine," povedal Káčer s tým, že aj on samotný bol spočiatku pesimista. Aj to je podľa neho jedným z dôvodov, prečo Putin na Ukrajinu zaútočil. Ďalším podľa neho mohol byť aj predpoklad Ruska, že ukrajinskí lídri utečú do exilu a krajina sa poddá.

"Pre Slovensko by bol rozpad EÚ veľmi zlou správou, no nemyslím si, že nás to čaká v blízkej dobe," povedal Káčer k súčasnej situácii v EÚ s tým, že čelíme viacerým krízam. Dodal však, že tak to bolo už od vzniku EÚ.

Zjednotenie sa podľa neho ukázalo aj v súvislosti s energetickou krízou. Dôležitú rolu v tom podľa Káčera zohralo aj Nemecko. "Mali sme silnejšie očakávania, že dokážeme nájsť jednotnejšie riešenie," didal k súčasnej kríze."Slovensko ešte nie je postihnuté takým nárastom, ako niektoré iné krajiny," doplnil k cenám plynu s tým, že do konca roka ich máme zastropované.

"Nemecko bolo veľkým zástancom, a bol som sám pri veľa rokovaniach, keď sa na nich tlačili s nord streamom," povedal s tým, že už vtedy Nemecko varovali, čo to spôsobuje. "Ešte vo februári Nemecko nebolo schopné si predstaviť, že vojensky podporia Ukrajinu," povedal s tým, že v súčasnosti je to úplne inak.

Kto nesie vinu v súvislosti s vlnou migrácie?

"Je to taká lacná nahrávka na populizmus," povedal Káčer o probléme s migráciou. Problém je podľa neho s tým, že migranti Slovenskom väčšinou len prechádzajú. "V prvom rade treba vyriešiť problém s vonkajšou schengenskou hranicou," povedal s tým, že v tomto nie je problém na našej strane.

Najviac migrantov pritom podľa súčasných informácií prechádza najmä tzv. balkánskou trasou. "V tomto by asi mala byť silnejšia európska zodpovednosť," dodal. V súvislosti s tým nerozumie iniciatíve opozície, ktorá chce odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca. 

Dodal, že Schengen je veľká vymoženosť. Ako príklad udal Bratislavu, v ktorej pracuje množstvo ľudí, ktorí však bývajú v maďarskej prihraničnej oblasti.

Čo si minister myslí o súčasnom dianí v USA, zistíte v našom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie