Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ďalší podobný incident ako v Poľsku nemôžeme vylúčiť, naše ochranné systémy sú v najvyššej pohotovosti, tvrdí Heger
Zdielať na

Ďalší podobný incident ako v Poľsku nemôžeme vylúčiť, naše ochranné systémy sú v najvyššej pohotovosti, tvrdí Heger

BRATISLAVA / Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) spoločne s ďalšími členmi vlády deň po udalosti v Poľsku reagoval na aktuálnu situáciu. Podľa jeho slov v súčasnosti čakajú na ďalšie informácie ohľadom detailov incidentu.

"Prosím, nešpekulujme teraz o dôvodoch, celé je to v procese vyšetrovania," povedal Heger o incidente v Poľsku s tým, že Rusko sa však z incidentu nemôže vyvyniť najmä vzhľadom na to, že začalo masívny útok na ukrajinskú stranu.

Bezprostredne po udalosti sa Heger spojil s ministrom obrany Jaroslavom Naďom, je v kontakte je aj s poľskou stranou. Slovensko v súčasnosti čaká na ďalšie informácie. Tie by mali prísť po rokovaní Aliancie, ktoré sa začalo o desiatej hodine. 

Premiér tiež informoval, že Slovensko zvýšilo ostražitosť a obranné zložky sú v plnej bezpečnosti. "Slovensko má tak zabezpečený vzdušný priestor, ako nikdy predtým," povedal s tým, že je to aj vďaka pomoci našich spojencov. Výskyt podobného incidentu však nevylúčil vzhľadom na to, že náš východný sused je vo vojne.

Poľsko sa stalo obeťou ruskej agresie, tvrdí Naď

"Chcem všetkých občanov vyzvať, aby dávali pozor na to, aké správy sa šíria internetom," povedal s tým, že už zaznamenali viacero hoaxov, ktoré detailne sledujú. Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer zdôraznil, že samotní členovia vlády čerpajú informácie z relevantných zdrojov.

"Čo môžeme povedať s istotou je, že Poľsko sa stalo nevinnou obeťou ruskej agresie na Ukrajine, to je fakt," povedal minister obrany Jaroslav Naď s tým, že do úvahy prichádzajú tri scenáre, pričom každá z nich znamená, že šlo o chcenú či nechcenú ruskú agresiu.

"Je pravdou, že Rusko je útočník, agresor a krajinou, ktorá rozpútala vojnu," povedal minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Dodal, že Rusko sa pokúša eskalovať konflikt na Ukrajine tým "najpodlejším spôsobom" - spôsobiť, že Ukrajina príde o energie či rozvrátiť súdržnosť krajín NATO.

​Heger zopakoval, že Slovensko bude v prípade reakcie Poľska zodpovedným spojencom. "Čo sa týka detailov, nešpekulujme. Ako som povedal, čo sa týka detailov, musíme si počkať na detailné informácie z poľskej strany," povedal s tým, že potom vyvodia závery zo situácie v Poľsku. "Bez ruskej iniciatívy, ktoré spustilo masívny útok na Ukrajinu, by sa podobný incident zrejme nestal," dodal premiér.

"Môžem potvrdiť, že všetky ochranné systémy, či už naše alebo aliančné, sú v plnej pohotovosti," povedal minister obrany Jaroslav Naď s tým, že sú nasadené napríklad aj rôzne drony. "Nedá sa vylúčiť podobný scenár ako včera v Poľsku, vzhľadom na to, že sme hraničnou krajinou," povedal s tým, že za našimi hranicami zúri vojna.

Ohľadom výpadku plynu z plynovodu Družba komunikujú aj s ministrom hospodárstva. "Zásoby máme dostatočné," zhodnotil súčasnú situáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie