Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mikloško o novembri 1989: Bol to svetový experiment, podobná revolúcia nemala obdobu v dejinách ľudstva
Zdielať na

Mikloško o novembri 1989: Bol to svetový experiment, podobná revolúcia nemala obdobu v dejinách ľudstva

BRATISLAVA / V utorkových (15.11.) Analýzach Na hrane bol hosťom bývalý politik i disident František Mikloško, ktorý bol zároveň aj jednou z tvárí novembrovej Nežnej revolúcie. v relácii okrem iného prezradil aj to, ako si spomína na obdobie jesene roku 1989 i na udalosti po nej.

Aj napriek tomu, že v minulosti mal dôležitú funkciu v parlamente i straníckej politike, v súčasnosti o ňom takmer nepočuť. "Som ctihodný dôchodca,” reagoval na to, čo robí teraz. Dodal, že v súčasnosti sa venuje najmä písaniu či sledovaniu politiky, no chodieva prednášať aj do škôl.

Na udalosti v novembri 1989 si dobre pamätá dodnes. Zápasili sme o istú slobodu a potom nedemokratický režim padol... musím povedať, že za tie roky politiky ma niektoré veci zaškočili. Prvou bol veľký nárast nacionalizmu," povedal. Mikloško si v súvislosti s tým pamätá, že už v januári po revolúcii sa v uliciach množili hlasy ľudí, ktoré mali silný nacionalistický podtón. 

"Mať nepriateľa je veľmi ťažké, ale nemať ho je ešte ťažšie," skonštatoval s tým, že ľudia majú tendenciu za svoje problémy viniť iných. Ľudia, ktorí boli novembrom 1989 zaskočení, podľa Mikloška rýchlo nabehli na "nacionalistický vlak”.

Viac zistíte vo videu

Súvisiace články

Najčítanejšie