Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič ponúka lekárom viac než 700 eur navyše, Lengvarský priznal rokovanie krízového štábu v pondelok
Zdielať na

Matovič ponúka lekárom viac než 700 eur navyše, Lengvarský priznal rokovanie krízového štábu v pondelok

BRATISLAVA / Lekári po rokovaní s predsedom vlády Eduardom Hegerom, ministrom financií Igorom matovičom a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (všetci OĽaNO) uviedli, že k dohode nedošlo, hoci sa k nej približujú. Peter Visolajský zároveň vyzval ľudí, aby ich prišli lekárov podporiť na protest pred Úradom vlády 17. novembra o 12:30. Ďalšie rokovanie bude v pondelok o 10:00.

Pretrvávajúcim problémom je mechanizmus ohodnotenie zamestnancov v zdravotníctve. Pred médiami to potvrdil šéf lekárskych odborov Visolajský. "Máme za sebou veľmi intenzívne rokovanie," začal premiér Heger s tým, že za posledné týždne bolo tých rokovaní mnoho. Zopakoval, že cieľom vlády je zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre občanov štátu. 

"Uvedomujeme si, že treba vyriešiť aj personálnu otázku," opakoval Heger to, čo verejnosť počula už nie jeden, ale veľa krát. Rokovanie sa venovalo otázke platov, pretože šéf vlády chce, aby lekári stiahli svoje výpovede. "Na dohodu treba dvoch a preto veríme, že ponuku vyhodnotia ako férovú a svoje výpovede stiahnu," pokračoval Eduard Heger. 

Priemerný plat lekára by sa mohol dostať na 4 240 eur

Matovič sa vyjadril, že chcú hrať s otvorenými kartami. Z pohľadu všetkých štátnych zamestnancov sú lekári len 2% z viac ako 400 tisíc, vysvetľoval Matovič s tým, že situácia, že lekári ich tlačia do kúta a štát, vláda a ministerstvo zdravotníctva sú v neľahkej situácii.

K viac ež 400 miliónovému výdavku sa tak pridajú aj ďalšie. Matovič na papiery ukázal, že lekár bežne zarobí 3 493 eur v hrubom a to bez covidových príplatkov. Nárast by po ponuke od vlády vzrástol o 747 eur v hrubom a prekročil by 4 200 eur, konkrétne 4 240 eur

Matovič tvrdí, že slovenskí lekári by tak zarábali o necelých 100 eur viac, než v Čechách. "Jemne prekročíme platy v Českých nemocniciach," dodal minister financií a bývalý premiér. Ponuku označil za štedrú a akcentoval, že rokovanie išlo za hranicu možného. 

Lengvarský priznal zasadnutie krízového štábu

Lengvarský zdôraznil, že kolegovia z LOZU avizovali, že sa potrebujú poradiť s ďalšími kolegami. minister zdravotníctva zdôraznil, že ak dôjde k odchodu, tak krízový štáb, ktorý zasadne v pondelok o 13:00 sa témou bude zaoberať. "Ideálne by bolo, ak by plán B nemusel existovať," zdôraznil Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie