Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kritika vedenia rezortu školstva pokračuje: Prídeme o miliónové dotácie, obviňuje Gröhling
Zdielať na

Kritika vedenia rezortu školstva pokračuje: Prídeme o miliónové dotácie, obviňuje Gröhling

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva si neplní reformné povinnosti vyplývajúce z Plánu obnovy. Ak to takto bude pokračovať, školstvo príde o stovky miliónov eur na potrebné investície a rozvoj. Upozorňuje na to podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Plán obnovy predstavuje financie zo zdrojov EÚ, ktoré môže Slovensko investovať do rozvoja školstva, zdravotníctva či iných sektorov. Podmienkou získania týchto financií sú ale reformy. A tie ministerstvo školstva neplní. "Tieto financie nie sú zadarmo. Na ich získanie musíte mať ambíciu, presadiť reformy, vyrokovať ich a aj zniesť odpor, ktorý si každá reforma nájde," upozorňuje Gröhling.

Podľa exministra prídeme o stovky miliónov

"Vďaka tomu, že sa nám na ministerstve darilo plniť reformné míľniky, sme splnili podmienku pre prvú aj druhú platbu z Plánu obnovy v sumách 458 miliónov eur a 815 miliónov eur. Ministerstvo školstva teraz svojou nečinnosťou ohrozuje ďalšie financie," približuje Branislav Gröhling.

Podpredseda SaS upozorňuje na tri reformné míľniky, ktoré ministerstvo školstva dnes neplní. Tými sú garantované miesto v škôlke pre každé dieťa od 3 rokov, komplexná reforma poradenského systému či tzv. "katalóg podporných opatrení".

Bez miesta v škôlke sa podľa podpredsedu SaS nepohneme

Garancia miesta v materskej škole pre každé dieťa od 3 rokov si vyžaduje rozšíriť kapacity materských škôl, prijať zákonné zmeny, zvýšiť kvalifikovanosť učiteliek v materských školách a tiež zmeniť financovanie materských škôl tak, aby ich financoval štát a nie mestá a obce.

"Nič z tohto sa nedeje. Spustená je jedine výzva na rozširovanie kapacít materských škôl, ktorú sme vyhlásili ešte pred odchodom v lete," hovorí exminister. Katalóg podporných opatrení predstavuje systém, ako pomáhať žiakom s problémami aj nadaním. Jeho súčasťou podľa Gröhlinga musí byť aj personálna podpora, teda navýšenie asistentov či školských psychológov na školách. Aj tu predošlé vedenie ministerstva návrhy rozpracovalo, no nové vedenie na nich zastavilo prácu.

Ohrozenie má byť aj zo strany OĽaNO

Komplexnú reformu poradenského systému zas ohrozili samotní poslanci OĽaNO, keď časť reformy svojím pozmeňujúcim návrhom posunuli o 1 rok. V Pláne obnovy sa ale Slovensko zaviazalo, že reforma nadobudne účinnosť v roku 2023. Vďaka poslancom OĽaNO ju nadobudne až v roku 2024, čím Slovensko premešká potrebný termín.

"Ministerstvo školstva je už mesiace nečinné. Svojou nečinnosťou ohrozuje milióny eur z Plánu obnovy. Školstvo nutne potrebuje financie na rozvoj. Nemôžeme si dovoliť situáciu, v ktorej slovenské školstvo príde o stovky miliónov eur iba kvôli jednému nečinnému ministerstvu. Je na čase, aby sa ministerstvo školstva konečne zobudilo a začalo konať," uzavrel Gröhling.

Ako uviedol pre TASR odbor komunikácie a marketingu ministerstva školstva, nie je pravda, že si ministerstvo neplní svoje reformné povinnosti. Pripomenul, že tie boli nastavené, ešte kým bol vo funkcii Gröhling. "Aktuálne vedenie ministerstva školstva robí všetky potrebné úpravy na úspešné zavedenie reforiem, ktoré prinesú očakávané benefity terénu, čiže žiakom, rodičom, školám a zamestnancom," uviedli z ministerstva školstva. Zároveň potvrdili, že sú v úzkej spolupráci s Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou a Európskou komisiou, s ktorými koordinujú všetky potrebné kroky a termíny.

Súvisiace články

Najčítanejšie