Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Premiér Orbán sa objavil so šálom s mapou Veľkého Uhorska. Jeho túžby treba brať vážne, reaguje komentátor Soltész
Zdielať na

Premiér Orbán sa objavil so šálom s mapou Veľkého Uhorska. Jeho túžby treba brať vážne, reaguje komentátor Soltész

BRATISLAVA / Šál s mapou Veľkého Maďarska, ktorý si okolo krku zavesil maďarský premiér Viktor Orbán vyvolal veľkú kritiku zo strany rezirtu zahraničia. Podľa komentátora TV JOJ Arpáda Soltésza treba Viktora Orbána brať v jehi túžbe po Veľkom Uhorsku vážne, ktorého súčasťou bolo aj Slovensko.

"Za ostatné mesiace a hlavne odkedy som minister zahraničných vecí, som sa stal veľmi “populárny” v maďarských médiách. Absolútne klasické dezinformačné triky, naratív je jednoduchý “Káčer nenávidí Maďarov”. Články v provládnych médiách s nechutnými urážkami, detinské a ješitné šteky na sociálnych sieťach od nižších úradnílov, dokazujúcich lojalitu vodcovi," uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer. 

Podľa bývalého kariérneho diplomata je to manická obsesia. "Pomaly mi môže závidieť aj ten mýtický Soros. Každý kto ma dobre pozná, vie že sme pravdepodobne nemali a možno dlho nebudeme mať ministra zahraničných vecí s tak pozitívnym vzťahom k nášmu uhorskému dedičstvu a našej spoločnsj histórii. S čím mám problém a nehanbím sa ho pomenovať, je spôsob správania vlády nášho suseda," pokračoval Káčer ďalej s tým, že rezort je vo vyjadreniach ešte stále veľmi zdržanlivý. 

"Pritom sme veľmi zdržanliví, keď kritizujú iní Budapešť za mnohé veci, ktoré bolia aj nás a dvíhajú nám krvný tlak… a sme veľmi toleratní k divotvorným aktivitám, ktoré nemajú obdobu v krajinách EÚ. Tak ešte raz a zrozumiteľne: máme 1000 rokov spoločnej histórie, vážim si ju. Definovala a formovala nás spoločne. Moja prababka mi hovorila “vieš Rastík, ja som Slovenska, ale vždy som bola hrdá Uhorka”," zdôraznil minister ďalej pričom dodal, že maďari na Slovensku sú tu doma a patria sem rovnako ako všetci ostatní naši občania.

"To, čo ale nemá miesto v našich vzťahoch je iredenta a revizionizmus. Kam takéto sentimenty a plány vedú sme videli v roku 1939 a vidíme dnes v priamom prenose na Ukrajine v podaní ruskej agresie. Ako som pred niekoľkými rokmi komentoval gestá svojho premiéra v inej súvislosti, tak dnes zopakujem to isté v tejto sitácii na margo iného premiera. “Hnus a humus”. Možno to nie je diplomatická mluva, ale "az is számít azaért"," uzavrel minister. 

Mohli by sme dopadnúť ako Ukrajina, reaguje komentátor TV JOJ

Arpád Soltész upozornil, že Viktora Orbána treba brať úplne rovako vážne, ako Putina, keď povedal, že najväčšou tragédiou bol rozpad ZSSR. "Pre Viktora Orbána to bola trianonská zmluva a keby mal príležitosť obnoviť svoju ríšu, tak to urobí rovnako, ako Vladimír Putin," uviedol komentátor. 

Ti, že sa nepokuša násilne anektovať územia, ktoré považuje za svoje historické dedičstvo, nie je nedostatkom vôle, ale možností," pokračoval Soltész pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že Slovensko by sa malo mať na pozore. 

"Pokiaľ sa nepripravíme tak, ako Ukrajina na Rusko, môže nás čakť podobný osud, ako pripravoval Putin pre Ukrajinu," uzavrel komentátor TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie