Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Maďarsko môže prísť o 7,5 miliárd eur z eurofondov: Orbánov prístup sme príliš dlho prehliadali, reaguje Šimečka
Zdielať na

Maďarsko môže prísť o 7,5 miliárd eur z eurofondov: Orbánov prístup sme príliš dlho prehliadali, reaguje Šimečka

BRATISLAVA / Siahne Európska komisia (EK) na eurofondy Maďarska? Na základe návrhu inštitúcie môže náš južný sused prísť až o 7,5 miliárd eur. Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) vysvetľuje, že tento proces ešte je možné zvrátiť. Podpredseda europarlamentu Michal Šimečka (PS) zas tvrdí, že kroky EK sú na mieste.

Predseda vlády Eduard Heger tvrdí, že EK koná v zmysle toho, čo členské krajiny EÚ schválili v rámci rozpočtu, do čoho patrí aj čerpanie eurofondov. "EÚ vtedy prijala kondicionalitu právneho štátu, ktorá má pomôcť v boji proti zneužívaniu eurofondov v členských štátoch," vysvetlil premiér s dôvetkom, že Slovensko veľmi dobre vie, čo rozkrádanie eurofondov znamená.

"Medzi Maďarskom a Komisiou je aktuálne veľmi intenzívna komunikácia o súbore opatrení, ktoré je pripravené prijať, aby sa posilnili štruktúry na ochranu fondov EÚ, aby k pozastaveniu čerpania dôjsť nemuselo," dodal Heger s tým, že práve toto je preferovaný scenár vývoja.

Návrh EK pritom nie je možné vetovať a o konečnom výsledku rozhodnekvalifikovaná väčšina krajín po uplynutí mesačnej lehoty, vysvetľuje Heger. "Sme pripravení podporiť predĺženie lehoty o ďalšie 2 mesiace, aby sme Maďarsku dopriali viac času na rokovanie," dodal.

Prístup Orbána sme príliš dlho prehliadali, myslí si Šimečka

Líder Progresívneho Slovenska a podpredseda europarlamentu Michal Šimečka si myslí, že ide o správny krok. "Nemôžeme dopustiť, aby boli peniaze európskych daňových poplatníkov - vrátane tých slovenských - zneužívané na korupciu a podkopávanie základných hodnôt EÚ. Prístup Orbána k súdnej moci, k právam menšín, k pluralite médií, aj k akademickým slobodám sme príliš dlho prehliadali," vysvetlil s tým, že táto trajektória maďarského premiéra Viktora Orbána doviedla k jeho "podpore Putina, blokovaniu sankcií a k sabotovaniu snahy EÚ odstrihnúť sa od ruského plynu".

"Dnes čelíme jednej z najväčších kríz na našom kontinente a vo svojich radoch máme lídra, ktorý ťahá za opačný koniec povrazu. Je najvyšší čas dať mu jasne najavo, že takto to ďalej nejde," myslí si Šimečka. Ide pritom podľa neho aj o záujem samotných občanov Maďarska. 

Maďarsko rozhodnutie môže zvrátiť

Rozhodnutie EK je prvým prípadom postupu na základe nového sankčného mechanizmu, ktorý má chrániť právny štát. Európska únia nové finančné sankcie zaviedla pred dvoma rokmi práve v reakcii na to, čo Brusel označuje za podkopávanie demokracie v Poľsku a Maďarsku.

"Je to o porušovaní zásad právneho štátu, ktoré ohrozuje využívanie a riadenie finančných prostriedkov EÚ," povedal novinárom v nedeľu eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn o výčitkách týkajúcich sa Maďarska, informuje TASR. "Nemôžeme konštatovať, že rozpočet EÚ je dostatočne chránený," dodal.

Hahn konkrétne poukázal na systémové nezrovnalosti v maďarských zákonoch o verejnom obstarávaní, nedostatočnú ochranu proti konfliktu záujmov, slabé uplatňovanie účinného trestného stíhania a nedostatky v ďalších protikorupčných opatreniach.

Komisár privítal najnovšie prísľuby Budapešti o riešení problémov kritizovaných Úniou ako významný krok správnym smerom. Zdôraznil však, že musia byť premenené na zákony a reálne opatrenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie