Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sulík kritizuje návrh zákona z rezortu hospodárstva: Vláda rezignovala na odbornosť, tvrdí
Zdielať na

Sulík kritizuje návrh zákona z rezortu hospodárstva: Vláda rezignovala na odbornosť, tvrdí

BRATISLAVA / Vláda rezignovala na odbornosť, zo štátnych firiem budú trafiky, tvrdí opozičná SaS. Naráža tým na zákon z dielne ministerstva hospodárstva, podľa ktorého by na účasť v dozornej rade či v predstavenstve štátneho podniku v pôsobnosti rezortu hospodárstva mohlo stačiť stredoškolské vzdelanie.

Poslanec a líder SaS Richard Sulík vysvetlil, že pravidlá podobného výberu nominantov má každé ministerstvo samostatne. "Vzdelanie bolo kľúčovým kritériou týchto podmienok," povedal Sulík s tým, že na účasť v dozornej rade bolo potrebné minimálne vysokoškolské vzdelanie kandidátov.

"Naši kandidáti nielenže nemali žiadnu kauzu, ale odvádzali aj výbornú robotu," myslí si Sulík v súvislosti s nominantmi v energetických štátnych podnikov, ide pritom o približne 150 firiem. "O to väčšie je naše zdesenie, keď sme sa dozvedeli, že pán minister Hirman predložiť do MPK návrh, podľa ktorého namiesto vysokoškolského vzdelanie bude stačiť len stredoškolské," povedal s tým, že ide o členstvo v dozorných radách i predstavenstva.

Vláda rezignovala na odbornosť, tvrdí Sulík

"Až tak veľmi ma neprekvapuje, že tí, ktorí dnes vládnu, Igor Matovič a Boris Kollár, na toto vzdelanie neabsentujú, ale toto by nemalo platiť v prípade štátnych podnikoch," dodal s tým, že štátne podniky v ich pôsobnosti nechali s kvalitnými ľuďmi, ktorých však súčasné vedenie rezortu postupne nahrádza. 

"Mrzí ma, že táto vláda na čele s Igorom Matovičom a Borisom Kollárom rezignovala na odbornosť, toto nerobil ani Smer," povedal s tým, že je zároveň zjavné, že súčasnej koalícii chýbajú odborní nominanti.

Sulík zároveň vyzval ministra hospodárstva Karela Hirmana, aby návrh zákona z MPK stiahol. V prípade ak tak nespraví, vyzýva verejnosť na hromadnú pripomienku. "Je možné ho pripomienkovať až do 5.12.," dodal bývalý štátny tajomník ministerstva Karol Galek. Vysvetlil, že neodborné nominácie by mohli ovplyvniť aj vplyv v zahraničí. 

Rezort hospodárstva reaguje

Ministerstvo hospodárstva v reakcii uviedlo, že že návrh zákona posunulo do MPK aj na základe požiadavky ministerstva investícií. Doplnili, že podľa návrhu môže byť požadované vzdelanie stredoškolské, no i vyššie. "Tým sa umožní každému akcionárovi stanovenie podmienky vzdelania podľa špecifickej potreby a náročnosti príslušnej spoločnosti," napísal rezort.

"Návrh však zároveň sprísňuje podmienky, ktorými sú osobnostné predpoklady uchádzača pre záruku riadneho výkonu funkcie člena predstavenstva alebo dozornej rady, ako sú samotné kvality a prax uchádzača – teda jeho doterajší život, skúsenosti, zamestnanie či iné zárobkové činnosti, ktoré opodstatňujú jeho nominovanie do orgánu spoločnosti s majetkovou účasťou štátu," doplnilo ministerstvo.

Návrh zákona tak podľa rezortu kladie dôraz na vecný prístup  zameraný na kvality uchádzača pred čisto formálnym. "Ide o návrh v medzirezortnom pripomienkovom konaní a tak ministerstvo hospodárstva víta všetky vecné pripomienky. O samotnom návrhu rozhodne následne vláda na svojom zasadnutí," zakončil rezort.

Najčítanejšie