Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Analytik Smatana o dohode lekárskych odborárov s vládou: Bola úspešná, no stále hrozí viacero problémov
Zdielať na

Analytik Smatana o dohode lekárskych odborárov s vládou: Bola úspešná, no stále hrozí viacero problémov

BRATISLAVA / Lekárski odborári sa po mnohých hodinách rokovaní dohodli s vládou na ôsmich požiadavkach týkajúcich sa vzdelávania, platov i ďalších vecí. Zdravotnícky analytik Martin Smatana skonštatoval, že dohoda bola úspešná, no v budúcnosti môže v súvislosti s ňou nastať viacero problémov.

Smatana na úvod skonštatoval, že ak by sa lekárske výpovede nestiahli, bolo by otázkou niekoľkých hodín, kedy by zomrel prvý človek. "Žiaden, ani ten najlepší krízový plán, by tomu nedokázal zabrániť," myslí si odborník.

Vláda a LOZ počas sobotného (26.11.) rokovania našli spoločný kompromis. Lekárski odborári ustúpili od výšky koeficientov, vláda zas na dĺžke bonifikácie za odpracovanú prax. Priemerná mzda lekára v nemocnici tak podľa odhadu Smatanu bude približne 4,5 tisíc eur, pričom tento rok sa očakáva mzda približne 3,5 tisíc eur.

"Toto je suma, ktorú keď prepočítame na počet odpracovaných hodín a porovnáme s očakávaným priemerom Česka v roku 2023, je za odpracovanú hodinu rovnaká až jemne lepšia ako majú nemocniční lekári v Čechách. Gratulujem LOZ k tomuto výsledku ako aj samotnému memorandu, kde sú viaceré kľúčové prísľuby ohľadom vzdelávania, či stabilizácie nemocníc a sektora," napísal Smatana.

​Odborník hodnotí pozitívne aj postoj vlády, ktorá dospela k spoločnej dohode. Aj napriek vzájomnému úspechu však upozornil na to, že aj naďalej existuje viacero oblastí, v ktorých je potrebné "dať si pozor".

Ambulantný sektor môže mať problém

Odborník zdôraznil, že vyrokované podmienky sa netýkajú ambulantného sektora. "Základom efektívneho manažmentu pacienta je jeho skorý záchyt a včasná a kvalitná liečba v ambulanciách. Na Slovensku máme už dnes štvrtý najväčší podiel odvrátiteľných hospitalizácií, kvôli zlyhávajúcemu ambulantnému sektoru," napísal.

​Za následok to podľa neho môže mať aj kolaps ambulantného systému v prípade, ak sa navýšenie mzdy nepreklopí aj do ambulantného sektora. "Mnohí ambulantní lekári pravdepodobne postupne prejdú do nemocníc, čo síce krátkodobo „zasanuje“ personálne nedostatky v nemocniciach, ale stredno-dobo vytvorí „tsunami“ pacientov na nemocnice a sektor skolabuje," vysvetlil.

Zvýšenie platov budú žiadať zrejme i ostatné profesie

Po vzore lekárskych odborárov budú podľa Smatanu aj zrejme ostatné profesie  taktiež žiadať navýšenie platov. Dodal, že parlament schválil navýšenie miezd všetkých zdravotníckym pracovníkov s jednotnou bonifikáciou 20 rokov, no LOZ s vládou vyrokovalo bonifikáciu 30 rokov. Práve to podľa Smatanu môže ďalších zdravotníckych pracovníkov motivovať k podobnému kroku. 

​Smatana zdôraznil, že pri poslednom navyšovaní koeficientov v roku 2019 na túto zmenu reagovalo Česko podobným navýšením. Dodal, že pritom ide o krajinu, ktorá má pri prepočítaní financií na počet obyvateľov krajiny, viac peňazí v sektore. "Je teda len otázka času, ako zareagujú. Je možné, že vôbec a nechajú to na prirodzený vývoj. Obávam sa však, že aj oni pristúpia k výraznejšej valorizácií miezd a opäť nás platovo "preskočia"," napísal Smatana.

"Verím preto, že sa nezabudne na ostatné položky z memoranda, ktoré majú za cieľ navýšiť celkovú atraktivitu povolania (napr. flexibilnejšie vzdelávanie) a nemocnice sa finančne zastabilizujú (čo im umožní platiť výrazne nad rámec minimálneho zákonného základu, napr. za kvalitu či efektivitu zdravotníkov)," zakončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie