Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda predstavuje riešenia cien energií pre domácnosti: Prestali sme kúriť v šatníku, inšpiruje Matovič
Zdielať na

Vláda predstavuje riešenia cien energií pre domácnosti: Prestali sme kúriť v šatníku, inšpiruje Matovič

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Hoci na nevyhnutnosť šetrenia energií upozorňoval už exminister Sulík, s touto variantou teraz prišiel aj minister financií Igor Matovič. Ten navrhol, aby si ľudia stlmili radiátori a tak ušetrili približne 15 % spotreby. Zároveň zdôraznil, že tie ceny sú rôzne, nakoľko sú rôzni aj dodávatelia.

  • Cena elektriny narastie o 0 %
  • Cena plynu narastie o 15 %
  • Cena  tepla narastie o 15 %

"Plníme to, čo sme sľúbili. Nekradneme a pomáhame," poznamenal minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽaNO). Na margo stíšenia radiátorov sa pokúsil inšpirovať tým, že spomenul, že u nich doma prestali kúriť v šatníku, lebo si zvážili úsporu. 

Milan Krajniak, minister práce zo Sme rodina uviedol, že ide o najvyššiu pomoc domácnostiam, ktorá bude ročne stáť 6 miliárd eur. Krajniak predstavil jednotlivé plány:

  • Byty ohrievajúce vodu a produkujúce teplo centrálnym kúrením si priplatia 12 eur
  • V prípade domov, ktoré kúria plynom bude nárast o 19 eur
  • V prípade domov, ktoré kúria plynom a ohrievajú ním vodu by mal byť nárast o 8 eur
  • Domy, ktoré kúria elektrinou si nepriplatia

Centrálny zdroj tepla zároveň prináša najjednoduchšiu možnosť ako znížiť výdavky šetrením. Práve tieto domácnosti by v prípade šetrenia mohli platiť rovnaké prostriedky ako v minulom roku.

Minsiterka Veronika Remišová akcentovala, že elektrina nebude "vyššia ani o cent". Opozíciu obvinila z toho, že keď mohla, tak s cenami energií neurobila nič. "Pokladáme za veľmi dôležité, že domácnostiam pomôžeme prežiť túto krízu," uviedla ministerka pre informatizáciu a regionálny rozvoj zo strany Za ľudí. Zdôraznila, že je najdôležitejšie nerozkrádať verejné financie s tým, že pomáhať treba, ale treba aj mať z čoho pomáhať. 

Vláda zdôraznila to, že v spolupráci s URSOM bude garantovať ceny, ktoré budú v prezentovanej výške. "Ak by štát tento rok nezasiahol, domácnosti by zaplatili za energie o 6 miliárd viac," poznamenal predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Zdôraznil aj to, že práve to je dôvod, prečo došlo k zastropovaniu cien. 

Premiér potvrdil aj to, že ak by sa neschválil rozpočet, táto pomoc nebude možná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie