Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Krajniak pred rokovaním vlády: Potrebujeme, aby sa lídri dohodli teraz. Galek tvrdí, že stropovanie energií sa dnes schváli
Zdielať na

Krajniak pred rokovaním vlády: Potrebujeme, aby sa lídri dohodli teraz. Galek tvrdí, že stropovanie energií sa dnes schváli

BRATISLAVA / Milan Krajniak pred piatkovým rokovaním vlády uviedol, že je nemysliteľné, aby sa vláda v čase energetickej núdze pozerala na zisky súkromníkov a ľudí, ktorí za draho predávajú našu lacne vyrobenú energiu. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Galek tvrdí, že dotácie na energie sú pripravené.

Minister označil návrh rezortu hospodárstva o zastropovaní za nedostatočný a akcentoval aj to, že dôležité bude aj celoeurópske riešenie. "Elektrická energia nemôže stáť jeden deň tisíc eur a druhý deň 500. To je hazard," zdôraznil minister Krajniak, ktorý trvá na tom, že energie sa zastropovať musia a rovnako musia zostať na Slovensku. 

"Neexistuje, že my sa pol roka pozeráme na to, ako časť špekulantov a bánk kupovala našu lacno vyrobenú energiu a predávala ju nazad na Slovensko za 500 eur za megavat hodinu s tým, že to platia firmy a domácnosti," zdôraznil Krajniak pred rokovaním vlády. 

Galek predstaví detaily návrhu ministerstva hospodárstva po vláde

Štátny tajomník Galek priznal, že trh s elektrickou energiou sa zrútil. "Chceme, aby to, čo je vyrobené na Slovensku zostalo na Slovensku za zastropované ceny k dispozícii pre firmy a domácnosti," zdôraznil s tým, že rozhodujúca pre nich nie je cena, ale množstvo. 

Detialy opatrení, vďaka ktorým Slovensko zvládne krízu Galek predstaví po rokovaní vlády. "Pripravili sme zákon, ktorý dokáže zastropovať ceny energií a dnes ho schválime na vláde," dodal Galek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie