Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ukrajine pomôžeme. Prezidentovi Zelenskému to v Kyjeve sľúbili traja naši ministri
Zdielať na

Ukrajine pomôžeme. Prezidentovi Zelenskému to v Kyjeve sľúbili traja naši ministri

KYJEV / Slovensko naďalej pokračuje v pomoci Ukrajine - humanitárnej, finančnej aj vojenskej. Do Kyjeva vycestovali po prvýkrát od ruskej invázie traja slovenski ministri. Minister obrany, zahraničných vecí a hospodárstva. Na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymirom Zelenskym aj oni museli ísť vlakom. S ukrajinským prezidentom sa v Kyjeve stretol aj náš reportér.

Zatiaľ čo vagóny s našimi ministrami strážila ozbrojená ochranka, výpravcovia pripravovali všetko na bezpečnú cestu do Kyjeva. Odchod vlaku z poľskej hranice zbrzdil aj teraz výpadok elektriny na Ukrajine. Rop je rušňovodičom už 19 rokov. Spolu s Mykolajom vozia ľudí po Ukrajine dennodenne. Starou lokomotívou číslo 823, českej výroby. "Moja manželka tiež pracuje na železnici. Rusi už raketami ukrajinské vlaky zasiahli," uviedol rušňovodič Rop Andrej.

Keď letia rakety pred nami, zastavíme. Keď za nami, snažíme sa zrýchliť a vzdialiť sa od miest kam letia. Informácie majú s kolegom z mobilných aplikácií alebo z internetu. Mykolaj sa tiež bojí ked ide do služby. Doma necháva dve deti s manželkou. "Ja verím v Boha a tak dúfam, že sa nám nič nestane. Modlím sa za životy," povedal rušňovodič Mikola Cap Vasilijevic. Kyjevská stanica je opäť plná ochrankárov. Ministri idú na stretnutie so svojimi ukrajinskými partnermi. Pozerajú zničené múzeum v Irpini, výstavu ruskej zničenej techniky na Kyjevskom námestí. Všetko predtým než dôjde k stretnutiu s prezidentom Zelenskym.

Slovensko dodá Ukrajine odmínovacie systémy Božena aj iný vojenský materiál. Pomôže finančne a chce pomáhať s obnovou zničenej krajiny. Zelenskyj poďakoval slovami, že nezabúda aj na pomoc, ktorú Ukrajina dostáva aj od obyčajných slovenských ľudí, dobrovoľníkov. "Ja nemám veľa tvárí. Hovorí sa, že človek má tri tváre. Ja som stále aj prezident, aj obyčajný človek všade kam prídem," vyjadril sa.

Súvisiace články

Najčítanejšie