Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Ukončila sa verejná výzva na odstúpenie ministerky Šimkovičovej. Petíciu podpísalo viac než 180 tisíc ľudí
Zdielať na
Archív

Ukončila sa verejná výzva na odstúpenie ministerky Šimkovičovej. Petíciu podpísalo viac než 180 tisíc ľudí

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Zastavenie financovania LGBTI+ mimovládok alebo odchod riaditeľa Kunsthalle. Spory ministerky Martiny Šimkovičovej (SNS) s kultúrnou obcou dospeli k vzniku petície za jej odvolanie. Tú v období od 17. do 26. januára podpísalo viac než 180 000 ľudí. Tvorcovia petície sa poďakovali za masívnu podporu a znovu vyzvali ministerku kultúry, aby odstúpila.

Dôvody petície

Vlna kritiky sa na ministerku kultúry vzniesla po jej vyjadrení, že LGBTI+ mimovládky nedostanú už ani cent. Argumentovala zlým stavom verejných financií, ako aj obsahom ich práce, pričom spomenula drag workshopy. Jej konanie, spolu s ďalšími udalosťami dejúcimi sa v kultúrnej obci, dospeli k vzniku petície za jej odvolanie. "Iniciátori a iniciátorky výzvy poukazujú na Šimkovičovej autoritárske praktiky pri vedení rezortu, netransparentnosť rozhodovacích procesov, absenciu diskusie s odbornou verejnosťou, ako i dátových analýz či chýbajúcu víziu, ku ktorej by mali jednotlivé kroky ministerstva viesť," priblížili tvorcovia petície.

Ministerka kultúry reagovala vyjadrením, že petíciu berie na vedomie a rešpektuje demokratické právo občanov na vyjadrenie nespokojnosti. Slovenská národná strana sa v stanovisku postavila za svoju ministerku, pričom pripomenula 600 000 vyzbieraných podpisov na referendum, ktorú následne prezidentka Zuzana Čaputová "zarezala". Petíciu aj protesty označila za prostriedok podpory prezidentskému kandidátovi Ivanovi Korčokovi, a rozruch označila za internetovú búrku. 

Podanie trestného oznámenia

22. januára podalo Ministerstvo kultúry na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na petíciu žiadajúcu odstúpenie Šimkovičovej. Argumentovalo podozrením z manipulácie, falšovaním identity i počtu signatárov elektronickej petície. Ministerstvo, zastúpené generálnym tajomníkom služobného úradu Lukášom Machalom, malo podozrenie na podvodné konanie rôznymi spôsobmi."Čísla a podpisy v petícii nereprezentujú vo všetkých prípadoch skutočne overené fyzické osoby. Čísla hlasujúcich kontinuálne narastajú lineárnym spôsobom, aj počas nočných hodín. Počet neidentifikovaných hlasujúcich a duplicitných adries hlasujúcich je rádovo v tisícoch," uviedol rezort ako argument pre podanie trestného oznámenia.

Ukončenie petície

​Petícia sa oficiálne ukončila 26. januára, pričom finálny počet podpisov presiahol 180 tisíc. Organizátori sa vo vyjadrení poďakovali za masívnu podporu od všetkých zložiek spoločnosti. "Teší nás najmä vlna spolupatričnosti a vôle organizovať sa naprieč širokým kultúrnym a umeleckým spektrom, ktoré táto iniciatíva urýchlila a zintenzívnila. Súčasne sme si vedomé, že otvorená výzva prekročila hranicu kultúrnej komunity a stala sa celospoločenskou odozvou na arogantný a nekompetentný výkon politickej moci," dodali. Otvorená výzva podľa nich prepojila kultúrnych aktérov a aktérky zo všetkých regiónov Slovenska. Na záver doplnili, že dôvody, kvôli ktorým petíciu spustili, stále pretrvávajú. Preto aj naďalej požadujú odchod Martiny Šimkovičovej z postu ministerky kultúry. 

Zdielať na