Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
O koľko klesla výroba áut od minulého roka? Zodpovedal viceprezident ZAP Pavol Prepiak
Zdielať na

O koľko klesla výroba áut od minulého roka? Zodpovedal viceprezident ZAP Pavol Prepiak

BRATISLAVA / Najskôr kríza po pandémii koronavírusu, potom vojna na Ukrajine. V októbri bol po ťažkom roku konečne export áut v pluse. Na výzvy pre automobilky sme sa pýtali výkonného viceprezidenta slovenského Zväzu automobilového priemyslu, Pavla Prepiaka.

Ako by sme mohli porovnať posledný ťažký rok s predošlým?

Rok 2022 nás opäť zaskočil. Hlavne to bol konflikt, alebo vojna na Ukrajine, ktorá naštrbila dodávateľské reťazce. Začiatkom roka sme mali problém s káblovými zväzkami a rôznymi materiálovými surovinami na ďalšiu finalizujúcu výrobu áut v Európe. Musím ale povedať, že po prvých dvoch kvartáloch tohto roka výroba na Slovensku je skoro v línii, ktorú sme mali minulý rok. Tento rok dokonca očakávame, že by sme mohli vyrobiť finálne viac ako jeden milión vozidiel.

Kde je momentálne to číslo, keď ho porovnáme s tým pred rokom?

Minulý rok sme v tomto čase mali okolo 766 000 vozidiel, tento rok je to o niečo menej, 760 000. Rozdiel je teda zanedbateľný.

S čím naďalej bojujú automobilky a mávajú ešte odstávky?

Je tu stále neutíchateľný problém s dodávaním čipov. Vynechávajú nám dodávky, no teraz je to už aj logistika - zastavujú sa nám neočakávane rôzne logistické reťazce nie len v Európe, ale práve od mimoeurópskych dodávateľov. Prichádzajú ale aj náhodné javy, či už so subdodávkami, alebo s rastúcimi cenami za energie. Jednania so subdodávateľmi v týchto časoch nie sú jednoduché.

Súvisiace články

Najčítanejšie