Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Raši kritizuje rozdeľovanie nemocníc: Výsledkom môže byť likvidácia akútnej lôžkovej starostlivosti, tvrdí
Zdielať na

Raši kritizuje rozdeľovanie nemocníc: Výsledkom môže byť likvidácia akútnej lôžkovej starostlivosti, tvrdí

BRATISLAVA / Opozičný Hlas-SD kritizuje prvú fázu rozdeľovania nemocníc, ktorú zverejnil rezort zdravotníctva.

Podľa výsledkov prvej fázy kategorizácie bude jedna nemocnica piatej, tri nemocnice štvrtej, deväť nemocníc tretej úrovne, 33 nemocníc druhej úrovne, 42 nemocníc prvej úrovne a špecializovaných nemocníc.

Návrh však kritizuje opozičný Hlas-SD. Podľa exministra zdravotníctva podpredsedu strany Richarda Rašiho návrh likviduje akútnu lôžkovú starostlivosť. "Ak sa tento návrh dostane do praxe, jeho výsledkom bude doslova likvidácia akútnej lôžkovej zdravotnej starostlivosti najmä v okrajových regiónoch Slovenska," myslí si.

Ohrozenie akútnej lôžkovej zdravotnej starostlivosti v týchto regiónoch podľa politika môže spôsobiť odliv ľudí z nich.

​​Politik zdôraznil, že jedným z príkladov je nemocnica v Liptovskom Mikuláši. “Neďaleko nemocnice je najväčšie slovenské lyžiarske stredisko Jasná, je tu najväčší aquapark a najmä v zimnej sezóne tu prídu denne desiatky pacientov s úrazmi. Táto nemocnica musí poskytovať akútnu lôžkovú, ako aj operačnú starostlivosť nielen pacientom z Liptovského Mikuláša a okolia, ale aj pre turistov,” povedal Raši.

Rezort predstavil prvú fázu

"Výsledky prvej fázy je nevyhnutné brať ako základnú kostru nemocničnej siete. V súčasnosti sú podmienene vyhodnotené len povinné medicínske programy od druhej úrovne nemocníc. V následnej fáze budú kategorizované ďalšie programy," vysvetlil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Výsledky druhej fázy kategorizácie nemocníc ministerstvo zverejní v prvom štvrťroku 2023.

​Zverejnený zoznam obsahuje minimálny počet povinných programov pre jednotlivé nemocnice, maximálny počet nepovinných a doplnkových programov a zároveň aj zoznam doplnkových programov, ktoré jednotlivé nemocnice prejavili záujem od roku 2024 poskytovať.

Reforma zároveň prvýkrát stanovuje prísne a verejné čakacie lehoty na plánovanú zdravotnú starostlivosť. Určuje tiež časovú dostupnosť zdravotnej starostlivosti a kvalitatívne ukazovatele pre jednotlivé nemocnice.

"Ľudia so zdravotnými ťažkosťami budú presne vedieť, ktorá nemocnica v ich okolí im poskytne adekvátnu starostlivosť v adekvátnom čase a adekvátnej kvalite. Samotné úrovne nemocníc sú práve z hľadiska kvality nepodstatné. V princípe hovoria len toľko, aký objem zdravotnej starostlivosti zariadenie poskytuje," dodal minister.



Súvisiace články

Najčítanejšie