Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Analytik Stanislav Pánis zhodnotil situáciu aj opísal možný vývoj s cenou plynu
Zdielať na

Analytik Stanislav Pánis zhodnotil situáciu aj opísal možný vývoj s cenou plynu

BRATISLAVA / Paradoxne aj napriek zimným mesiacom evidujeme masívny pokles cien plynu v Európe. Ako je to možné opísal anaylytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Čo sa deje s cenami plynu? Môžete opísať nejaký vývoj?

"V ostatných týždňoch vidíme masívny pokles cien plynu v Európe. Kým ešte začiatkom decembra sa cena toho referenčného kontraktu s najbližším mesiacom dodávky pohybovala okolo 150 - 160 eur za megawatthodinu, v súčasnosti sa pohybuje už pod úrovňou 70 eur. Je to dokonca úroveň spred vypuknutia vojny na Ukrajine. Inak povedané, v súčasnosti sa tie ceny plynu nachádzajú už iba na zhruba tri a pol násobku tej štandardnej dlhodobej úrovne spred energetickej krízy. To znamená, že ten energetický protivietor, ktorý dul proti rastu ekonomiky Európy ako takej, je čoraz slabší, a teda klesá pravdepodobnosť nejakej hlbokej recesie. Je možné, že bude iba krátka plytká recesia na prelome rokov, alebo ten ekonomický rast skončí v tomto roku napríklad v červenej nule, čiže kontrakcia na úrovni pár desatín percenta. Nie je to nič tragické. Môžeme sa teda porozprávať o tom, čo stojí za tým dramatickým poklesom cien plynu. Jednak je to v ostatnom čase pomerne teplé počasie, koniec koncov by sme mali mať asi jeden z najteplejších januárov v histórii za takmer dvesto rokov. Čím teplejšie počasie, tým menej plynu je treba na vykurovanie a tým pomalšie klesajú zásoby plynu v zásobníkoch. V súčasnosti dokonca vidíme paradox, že sme uprostred zimy a zásoby plynu v zásobníkoch neklesajú, ale naopak rastú. Na tie krátke ceny plynu má vplyv počasie, záleží, či je teplo alebo zima, či fúka vietor a svieti slnko alebo nie."

Chcem sa spýtať ešte na tie dlhodobejšie kontrakty. Deje sa niečo v tomto smere?

"Vidíme štrukturálny posun na trhu s plynom, neklesajú iba krátke kontrakty, ale aj tie dlhodobé. Dokonca ceny na roky 2025 alebo 2026 sa pohybujú už na úrovni rádovo 30 - 35 eur za megawatthodinu, čo je len dvojnásobok tých štandardných dlhodobých cien. Trh verí, že plynu bude v Európe dostatok, keďže sa pomerne razantne zbavujeme závislosti od Ruska mimoriadne dynamickým budovaním LNG infraštruktúry, rýchlejším, ako sme čakali. V Nemecku bol napríklad nedávno uvedený do prevádzky prvý plávajúci LNG terminál v prístavnom meste Wilhelmshaven. Nemecko už dokonca dostalo do tohto prístavu aj prvú dodávku LNG plynu zo Spojených štátov."

Keď ceny aj dlhodobých kontraktov budú takto klesať, možno to potom nebude taký veľký problém o tie dva roky a počas ďalších. Môžeme povedať, že sa tomu vyhneme?

"Presne tak. Ten energetický výhľad sa výrazne zlepšuje, teda tie protivetry z hľadiska energetického bremena by nemuseli byť ani pre Slovensko a ani pre eurozónu v budúcnosti extrémne veľké. Môžeme povedať, že aj keď vláda v budúcom roku nebude mať priestor na to, aby znova doručila veľký energetický balíček, tak tú ekonomiku by to nemalo až tak veľmi bolieť v porovnaní s tým, čo sme si mysleli pred štyrmi mesiacmi. Nehovoriac o tom, čo sme si mysleli v auguste, keď ceny plynu dosahovali 330 - 340 eur za megawatthodinu, čo bol rádovo 17-násobok tej štandardnej ceny spred vypuknutia energetickej krízy."

Toto je tá dobrá správa, ale keď sa dostaneme na domácu pôdu, je ťažké niečo predikovať, pretože nevieme, čo bude v politike. To je asi problém, nie? Čo tá ekonomika potrebuje?

"Potrebovali by sme nejakú čitateľnosť, stabilitu, predvídateľnosť. Aj čo sa týka energetickej politiky, tam by mali byť trendy a smer stanovené na snáď dekádu dopredu, pretože energetika je ako taký tanker, ktorý sa veľmi ťažko zastavuje a obracia. Tam kým chce niekto investovať, potrebuje stabilné prostredie, pretože tie investície sú obrovské a trvajú nejaký čas."

Súvisiace články

Najčítanejšie