Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Takto znie hudba zo slávneho Boschovho obrazu: Noty sa nachádzali na zadku
Zdielať na

Takto znie hudba zo slávneho Boschovho obrazu: Noty sa nachádzali na zadku

BRATISLAVA / Ako znie hudba z pekla? Amelie Hamrick a James Spalink oživili 600 rokov starý notový zápis z diela maliara Hieronyma Boscha.

Legendárny maliar sa skutočným menom volal Hieronymus van Aken a narodil sa okolo roku 1450 v Holandsku. Bosch pochádzal z umeleckej rodiny. Aj jeho otec Anthonius van Aken a jeho dedo Jan van Aken boli maliarmi. Ich mená svedčia o tom, že rodina pravdepodobne pochádzala z mesta Aachen (dnes Nemecko). Predpokladá sa, že mladého Boscha učil maľovať práve jeho otec. 

Práve Záhrada pozemských rozkoší je jedným z jeho najslávnejších diel. Predpokladá sa, že Boscha učil maľovať práve jeho otec alebo niektorí z jeho ujov, avšak žiadne ich diela nie sú zachované. 

Práve na spomínanom období sa nachádza notový zápis, ktorý je umiestnený na zadku jednej z holých postáv. "Na obraze Záhrada pozemských rozkoší od Hieronyma Boscha (1450-1516) je na zadku jednej z postáv mučených v pekle napísaný notový záznam. Požiadali sme teda moderných umelcov o oživenie tohto diela - jedná sa len o krátky úryvok. Na základe prepisu Amelie Hamrick, upravil a James Spalink, ktorý záznam nahral na lutne, harfe a na nineru. Takto teda znie 600 rokov stará hudba z pekla, tá melódia je celkom strašidelná," uvádza sa v príspevku na sociálnej sieti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie