Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rómovia plánujú demonštrácie: Kotleba vraždu v Michalovciach využíva vo svoj prospech, tvrdí Tanko
Zdielať na

Rómovia plánujú demonštrácie: Kotleba vraždu v Michalovciach využíva vo svoj prospech, tvrdí Tanko

BRATISLAVA / Únia Rómov na Slovensku sa jasne ohradila voči vražde v Michalovciach. Tento čin podľa predsedu únie Františka Tanka zneužíva predseda extrémistickej ĽSNS Marian Kotleba vo svoj prospech. Rómovia preto vyjdú do ulíc.

"To, čo sa odohralo za posledné dni na východnom Slovensku nás, Rómov, mrzí," povedal Tanko. Dodal, že rovnako ich mrzí to, že predseda ĽSNS situáciu využíva vo svoj politický prospech.

"Je absolútne zarážajúce to, že všetkých Rómov hádže do jedného vreca," dodal s tým, že členovia únie sa preto rozhodli, že situáciu nenechajú na mŕtvom bode.

"Pretože Kotleba už niekoľko rokov znehodnocuje život Rómov na Slovensku a dehonestuje Rómov na Slovensku, sme sa rozhodli, že v priebehu tohto týždňa vyjdeme aj my do ulíc a vyzveme predsedu vlády, pani prezidentku, aby s tým niečo urobili," povedal Tanko. Dodal, že Rómovia na Slovensku sú správnaím Kotlebu pobúrení.

​Budú organizovať demonštrácie

Demonštrácia sa má konať formou pochodu proti politike Kotlebu. "Tento týždeň máme stretnutie v našimi členmi a dohodneme sa. Ale bude to vo väčších mestách," dodal. Vysvetlil, že pochod bude reakciou na stret, ktorý sa konal počas protestu v Michalovciach. 

Tanko zdôraznil, že vražda v Michalovciach ho mrzí. "Preto aj naši Rómovia vyšli do ulíc a vzdali úctu... všetkých nás hádžu do jedného vreca, to sa proste nedá," dodal. 

Pozrite si celú tlačovú konferenciu:

​​Tanko zvolal tlačovú konferenciu ako reakciu na nedeľné (8.1.) zhromaždenie v Michalovciach. To museli organizátori predčasne ukončiť kvôli konfliktu medzi kotlebovcami a rómskou komunitou. Prívrženci ĽSNS totiž prišli na zhromaždenie, ktoré bolo označené ako apolitické. Zúčastnilo sa ho približne 2-tisíc ľudí.

"Pre Mazureka a Kotlebu sú Rómovia politickým chlebom! Na nenávisti voči Rómom vyrástli. Zodpovednosť, disciplína a spolunažívanie s majoritou vie týmto “nikhajnič” politikom vziať vietor z plachiet," reagoval na incident počas zhromaždenia poslanec klubu OĽaNO Peter Pollák mladší.

Europoslanec Peter Pollák starší reagoval, že Kotleba aj napriek podmienečnému trestu aj naďalej šíri nenávisť. "Jediným liekom je pre neho basa," dodal.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero v reakcii na vraždu vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a dodal, že verí v riadne vyšetrenie zločinu. "Nemôžeme však dovoliť, aby tento čin jednotlivca, konkrétneho človeka, bol dôvodom na zvyšovanie nenávisti a nenávistným útokom voči akejkoľvek menšine alebo skupine obyvateľov," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie