Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ondrejcsák o vojne na Ukrajine: Konflikt ďaleko presiahne rok 2023, rozhoduje sa v ňom aj o našom osude
Zdielať na

Ondrejcsák o vojne na Ukrajine: Konflikt ďaleko presiahne rok 2023, rozhoduje sa v ňom aj o našom osude

BRATISLAVA / Vojna na Ukrajine presiahne rok 2023. Myslí si to slovenský veľvyslanec vo Veľkej Británii Róbert Ondrejcsák, ktorý v minulosti pôsobil aj ako analytik na ministerstve obrany. Aj keď pripúšťa krátkodobé prímerie, konflikt sa podľa neho skončí až keď Rusko začne akceptovať existenciu samostatnej a nezávislej ukrajinskej štátnosti a ukrajinského národa ako takého.

Vojna na Ukrajine trvá už takmer rok a viacerí analytici predpokladali jej vývoj počas nasledujúcich 12 mesiacov. Ondrecsák na sociálnej sieti taktiež zverejnil jeho predpoklad, akým trendom sa konflikt bude uberať.

Najdôležitejším faktorom je podľa veľvyslanca to, že vojna priniesla hlboké štrukturálne zmeny do európskej bezpečnosti - či už vojenskej alebo strategickej, vrátane energetickej samostatnosti kontinentu. 

"Z Ruska sa stala trvalá hrozba, ktorá tu zostane počas minimálne jednej generácie, kým nenastane drastická zmena v ruskom strategickom myslení, ale aj spoločenských názoroch, podobné tým aké nastali v post-nacistickom Nemecku po porážke v druhej svetovej vojne," tvrdí Ondrejcsák.

Pre Rusko je podľa neho hlavným strategickým cieľom obnovenie impéria, ktoré ale nejde naplniť bez vojenského konfliktu. V krátkodobom ani strednodobom horizonte preto podľa odborníka nenastanú žiadne kompromisy, tie sú totiž medzi krajinami v hlbookej kontradikcii.

Bude to dlhá vojna, tvrdí odborník

"Z toho vyplýva, že to bude dlhá vojna, ktorá ďaleko presiahne aj horizont 2023. Iste, prímerie sa nedá vylúčiť v nejakej podobe, ani v roku 2023, v konečnom dôsledku každá vojna sa skončí takým alebo onakým prímerím, ale kvôli absolútnosti ruských cieľov sa to nemôže skončiť konsenzuálnym mierom, na základe porozumenia/dohody, ale len na základe vynútenia, či porážky jednej alebo druhej strany," dodal Ondrejcsák.

Aj v prípade nastolenia prímeria to bude podľa odborníka len krátkodobé a bude v ňom "zakódovaná instabilita, hrozba rýchlej eskalácie, lebo jedna strana bude porazená". Takýto stav podľa neho bude trvať až do obdobia, kým sa Rusko nezmieri "s existenciou samostatnej a nezávislej ukrajinskej štátnosti, a existenciou ukrajinského národa ako takého".

Rusko podľa Ondrejcsáka v súčasnosti prakticky stratilo armádu a výzbroj, ktorými v roku 2022 zaútočilo na Ukrajinu. "Ďalšou vlnou mobilizácie, zintenzívnením spolupráce so svojimi spojencami (Bielorusko, Irán) a dodávkami ich vojenského materiálu by mohlo byť schopné realizovať ďalšie útočné operácie aspoň na regionálnej úrovni," dodal.

Ukrajina je podľa neho v súčasnosti odkázaná na pomoc západu. Zdôraznil, že aj napriek dodávkam novších zbraní, väčšina ich systémov je sovietskej alebo ukrajinskej výroby. "Preto potrebuje dodávky do "svojich" systémov a tiež novšie západné systémy – prednedávnom oznámená americké a nemecké dodávky obrnených vozidiel by mohli stačiť na vyzbrojenie rádovo jednej brigády," dodal.

Konflikt ovplyvňuje aj Slovensko

Vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine, zároveň podľa Ondrejcsáka rozhoduje nielen o osudu Ukrajiny či Ruska, ale aj Slovenska. "Ruské víťazstvo by znamenalo totálnu katastrofu aj pre nás s ďalekosiahlymi následkami," myslí si. Jedným dychom však dodáva, že v súčasnosti to je nepravvdepodobné a Ukrajina závisí aj od pomoci Slovenska.

"Keď sa pozrieme na dlhodobú perspektívu, ako súčasť západu budeme súčasťou dlhodobého úsilia ako odradiť Rusko od ďalších vojenských avantúr. To, či Rusko bude naďalej útočiť na svojich susedov nebude závisieť od dobrej vôle Kremľa, ale od našej schopnosti zadržiavať a odradiť Moskvu," dodal Ondrejcsák. 

Podobný názor na to má aj minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. "Samozrejme, budeme robiť proslovenskú politiku. Takú, ktorá garantuje Slovensku maximálnu bezpečnosť, stabilitu, integritu a prosperitu. A presne podpora Ukrajiny je v tomto duchu, pretože keby Ukrajina tento rok nevydržala tento nápor, tak si myslím, že by to mohlo mať veľmi dramatické dôsledky pre slovenskú bezpečnosť a našich občanov. Takže toto bude obrovská výzva na tento rok," povedal pre TASR.

Najčítanejšie