Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Žilinka použil paragraf 363, zrušil stíhanie poslanca Borguľu
Zdielať na

Žilinka použil paragraf 363, zrušil stíhanie poslanca Borguľu

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilina informoval o posune v prípade obvineného poslanca Martina Borguľu. Poslanca obvineného z podplácania

Borguľa bol obvinený z podplácania v prípade, v ktorom bol v minulosti vedený ako poškodený.

Žilinka zdôraznil, že trestné konanie sa riadi zásadou stíhania len zo zákonných dôvodov a zákonným spôsobom. Dodal, že rozhodnutie bude v najbližšís dňoch aj zverejnené. Rozhodol o ňom 19. januára. 

Generálny prokurátor povedal, že v prípade obvinenia Borguľu zistil viaceré porušenia zákona. V reakcii na to využil paragraf 363 na zrušenie obvinenia a zrušenie rozhodnutia špeciálneho prokurátora o zamietnutí sťažnosti obvineného voči uzneseniu obvinenia. 

"Dôvodom je najmä predčasnosť rozhodnutia orgánoch činných v trestnom konaní, kedy rozhodli bez toho, aby boli splnené zákonné podmienky," pokračoval Žilinka. Dodal, že Borguľa bol v prípade najskôr poškodený, pričom až neskôr sa stal obvineným.

"V danom prípade sa opis skutku a stíhanie obvineného poslanca NR SR neopieralo o náležité zistenie skutkového stavu v nevyhnutnej miere potrebnej pre vznesenie obvinenia," povedal generálny prokurátor s tým, že popísaný skutok podľa neho zároveň nezodpovedal realite. Vysvetlil to nesprávnym označením vodárenskej spoločnosti v obvinení.

Viaceré skutočnosti zároveň podľa neho neboli verifikované v čase podania trestného oznámenia ani v skutočnosti. "Nebolo dokonca preukázané ani to, že by sa viedlo tzv. operatívne preverovanie," povedal Žilinka.

Súvisiace články

Najčítanejšie