Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane s povereným premiérom Hegerom: Odchod z OĽaNO je veľmi pravdepodobný. Často som si musel kúsať do jazyka
Zdielať na

Na hrane s povereným premiérom Hegerom: Odchod z OĽaNO je veľmi pravdepodobný. Často som si musel kúsať do jazyka

BRATISLAVA / Zatiaľ nie je jasné, ako chce poverený predseda vlády dovládnuť a ani to, v akom stave chce svojmu nástupcovi odovzdať krajinu. Rozíde sa Eduard Heger s Igorom Matovičom? Záver relácie patril prieskumu agentúry AKO pre Na hrane TV JOJ o tom, ktorí politici, podľa občanov, najviac rozdeľujú spoločnosť.

Eduard Heger už nie je pevnou súčasťou OĽaNO. Priznal to v úvode relaćie, keď svoj odchod zos trany označil za veľmi pravdepodobný. "Ja som tú pravdepodobnosť zadefinoval ako vysokú a myslím, že je to dostatočne výpovedné," uviedol poverený šéf vlády Eduard Heger. Igor Matovič pritom stále tvrdí, že rozdelenie je zámerom, ako osloviť čo najviac voličov. Eduard Heger Zároveň priznal, že počas vlády si musel neraz hrýzť do jazyka. Potvrdil to v časti venovej diváckym otázkam. 

 

Heger tvrdí, že prioritou je pomoc občanom, nie politika

"Veľa sa tu rozpráva o tom, čo všetko založím," poznamenal Heger s tým, že by druhí mohli prestať o ňom rozprávať. "U mňa sa občania môžu spoľahnúť na fér prístup," poznamenal na margo spájania sa s OĽaNO späť po voľbách, čo by mohlo evokovať nťahovanie voličov a to spôsobom, akým to OĽaNO vyčítalo Smeru-SD a Hlasu-SD. 

Pre Hegera je najväčšou prioritou pomoc s cenami energií, ale aj pomoc ambulanciám a domácostiam a podnikateľom. "Je to najmasívnejšia pomoc v histórii Slovenska," pokračoval ďalej a vyhýbal sa odpovedi na otázky ohľadom straníckej politiky. Odmietol odpovedať aj na to či do nového subjektu pôjde aj s Rastislavom Káčerom a Jaroslavom Naďom. 

Kedy budú predčasné voľby?

Dočasný predseda vlády zdôraznil, že termín predčasných volieb je v rukách poslancov. "Dnes je to o tom, aby si odhlasovali temrín," doplnil Heger s tým, že dohoda je na dátume 30. september. Heger však doplnil aj to, že je mu jedno, kedy tie predčasné voľby budú a prispôsobí sa. 

Heger argumentoval aj tým, že koniec vlády je rozhodnutím parlamentu. "Dnes vláda nevie nijako ovplyvniť ich rozhodnutie," reagoval ďalej a argumentoval aj tým, že nie každý koaličný poslanec chcel podporiť zmenu ústavy. "Ak by som priznal, že sa vzdávam, bol by som slabý premiér," dodal s tým, že sa nevzdáva. Podľa Hegera by nebolo správne, keby si koniec volebného obdobia určila vláda, pretože za demokratické považuje, aby o tejto veci rozhodol parlament. 

Je naťahovanie vládnutia fackou pre občanov?

Poverený premiér siahol po grafe, ktorý mapuje rast energií na Slovensku a zároveň sa vyjadril, že do predčasných volieb má práce dosť. Spomenul aj implemantáciu resp. investičnú fázu plánu obnovy. Zároveň však vyhýbavo odpovedal na otázku o tom, či by niekoľko mesačné "dovládnutie" rešpektoval aj u Roberta Fica (Smer-SD).

Otázka smerovala aj k realite, ako by na takúto požiadavku zo strany bývalej vlády reagoval Igor Matovič. "Ja som to nepovedal," poznamenal Eduard Heger pričom opäť zopakoval, že rešpektuje rozhodnutie parlamentu a skúška Ficom neobstojí. Najzásadnejším dôvodom je potreba ústavnej väčšiny NR SR. 

"Väčšia facka občanom je to, že toto volebné obdobie končí predčasnými voľbami," odpovedal Heger na výčitku, že občanom môže vadiť to, že zákonodarcom zaplatia nielen letné prázdniny, ale aj ďalšiu várku príspevku za voľby. 

Ako bude vyzerať podriadenosť voči prezidentke?

Eduard Heger, že súhlas prezidentky je nevyhnutný v prípade personálnyh výmien na ministerstvách. S nejasnosťami sa vládny kabinet obracia na prezidentský palác. "Uznesenia vlády, ale aj zákony môže vláda predkladať bez súhlasu prezidentky," uviedol Heger, pričom vyjadrenie Zuzany Čaputovej jasne pomenovalo, že má prehľad o bodoch, ktoré sú predkladané na vládu ešte pred jej konaním. 

"Sú isté kompetencie, ktoré dnes vláda nemá a to sú opatrenia závažnych hospodárskych a sociálnych politík," uviedol ďalej Heger s tým, že pomoc Ukrajine by napríklad súvisela s tým, o akú pomoc konkrétne ide. Zdlôraznil aj to, že s prezidentkou komunikuje rýchlo. 

Aká bude pomoc ambulanciám?

Eduard Heger verí, že k dohode dôjde už zajtra. "Číslo sa finalizuje a aj dnes prebiehalo rokovanie o tom, aké číslo to bude," uviedol a potvrdil, že ide o sumu okolo 300 miliónov. NIKA alarmuje tým, že v rámci plánu obnovy v zdravotníctve sme v sklze.

"V žianom prípade si nechceme dovoliť, aby prepadli dáke peniaze," potvrdil Heger a dodal, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) sa zaručil, že meškania dobehne. Ak sa mu to podarí, Eduard Heger mu bude naďalej vo funkcii dôverovať. Lengvarský na vláde regoval, že niektoré projekty sú v predstihu a niektoré meškajú. 

"Nemôžeme o tie peniaze prísť. Je to veľká misia," ohradil sa Heger s tým, že vie sľúbiť, že bude dozerať na to, aby realizácia plánu obnovy dopadla dobre. 

Ako si poradíme s infláciou?

Eduard Heger argumentoval sociálnou pomocou a reagoval aj na výhrady odborníkov, že pomoc zo strany vlády nie je adresná. "To je pravda," uviedol Heger bez okolkov a dodal, že nie je pravdou, že by vláda vylúčila nízkopríjmové rodiny.

"200 eur je na každé dieťa, daňový bonus je pre pracujúcich," doplnil Heger, ktorý tak reagoval an otázku ohľadom rodín, kde pracuje len jeden rodič, lebo majú napríklad dlhodobo choré dieťa. Argumentoval aj tým, že pomoc jeho vláda vynásobila piatimi. "Teraz čelia tie rodiny zvýšenému nákladu, ale energie sme zastropovali," argumentoval Heger. 

"Rozpočet schválili poslanci v NR SR," poznamenal s tým, že každý nový výdavok by nebol krytý a otvorene priznal, že na plošné obedy zadarmo peniaze nie sú. Dodal aj to, že akúkoľvek novelizáciu rozpočtu by parlament musel odobriť osobitne. 

Čo bude s financiami z EÚ?

Peniaze z EÚ podľa Hegera čerpáme dobre a príkladne čerpáme aj financie z plánu obnovy. "Sme druhou krajinou, ktorá požiadala o ďalšiu tranžu z plańu obnovy," vyrátaval poverený predseda vlády, ktorý predtým zastával post ministra financií. Heger dodal aj to, že komisia vyhodnotila plán Slovenska, ako najlepší plán obnovy. Pripomenul aj to, ako exminsiter školstva Plavčan rozdával zdroje schránkovým firmám. Doplnil aj to, že o pláne obnovy rozhodujú odborníci. 

Rezignuje Heger na zmeny paragrafu 363?

Problematiku 363 vidí Eduard Heger v tom, že generálny prokurátor Maroš Žilinka tento paragraf nadužíva a zároveň zasahuje práve v momente, keď sa prípady majú dostať na súd. "Dnes v parlamente nemáte 76 hlasov na to, aby zmena paragrafu prešla," pokračoval ďalej s tým, že predtým túto zmenu vetovala Sme rodina. Trval na tom, že o zmenu sa jeho vláda pokúsila, ale nebôla vôľa ho meniť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie