Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prichádzame o desiatky miliónov eur, ktoré by sme mohli využiť na kompenzáciu cien energií, tvrdí Galek
Zdielať na

Prichádzame o desiatky miliónov eur, ktoré by sme mohli využiť na kompenzáciu cien energií, tvrdí Galek

BRATISLAVA / Schválili zákon, no nariadenie nie. Reč je o novele zákona, ktorá štátu povoľuje zdaňovať nadmerné zisky elektrární až do výšky 90 %. Bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek nečinnosť vlády kritizuje.

Poslanci NR SR ešte koncom roka schválili novelu zákona o energetike. Tá štátu umožňuje získavať odvody za nadmerné zisky pri predaji elektriny. Za zákon v treťom čítaní hlasovali 136 poslancov, spojili sa tak zákonodarcovia z koalície i opozície. O legislatíve sa rokovalo v zrýchlenom konaní.

Zákon pripravil rezort hospodárstva a vychádza z nariadenia EÚ, ktoré má za cieľ riešiť vysoké ceny energií. Ako sa uvádza v dôvodovej správe zákona, EÚ síce vydala nariadenie, no jeho implementáciu a konkrétne zavedenie do praxe majú dotiahnuť konkrétne krajiny. 

Ako Galek vysvetlil, EK ešte v septembri minulého roka povolila zdanenie nadmerného príjmu v porovnaní s minulosťou. "Je na každom jednom štáte, aby si povedal, čo bude týmto zdanením dotknuté," vysvetlil. 

Strop bol v tomto prípade nastavený na 199 eur. "Na Slovensku sme bohužiaľ tieto stropy neaplikovali v zákone. A toto bola moja kritika, keď sa prijímal zákon v parlemente," vysvetlil. 

"Navrhovaný odvod z nadmerných príjmov bude z procesného hľadiska spravovaný ako daň podľa daňového poriadku," píše sa v dôvodovej správe zákona. Detaily má určiť nariadenie vlády, podľa ktorého sa budú následne nadmerné príjmy určovať a zároveň vyberať.

Ani necelé dva mesiace po prijatí novely zákona však podobné nariadenie neprišlo. Práve to je dôvod, prečo Slovensko podľa Galeka stráca desiatky miliónov eur. V súvislosti s témou sme oslovili aj rezort hospodárstva, no do uzávierky článku neodpovedal. Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie