Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Do hlasovania o termíne volieb ostáva niekoľko hodín: Heger ďalšie rokovania odmieta, Sulík sa stretol s Kollárom
Zdielať na

Do hlasovania o termíne volieb ostáva niekoľko hodín: Heger ďalšie rokovania odmieta, Sulík sa stretol s Kollárom

BRATISLAVA / Deň pred hlasovaním o predčasných voľbách sa k téme vyjadrili viacerí politici.

K téme hlasovania sa vyjadril aj poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). Podľa jeho slov od víkendu dostáva otázky ohľadom toho, či zorganizuje ďalšie stretnutie k termínu prečasných volieb. "Na pôdoryse bývalej koalície sme sa dohodli na termíne predčasných volieb - 30. september. Bol to kompromis a jediný termín s možnosťou získania 90 hlasov," reagoval na sociálnej sieti.

Poverený premiér dodal, že nerozumie politickým lídrom, ktorí tieto dohody spochybňujú. "Možno niektorí majú veľa času na premýšľanie, keďže už nenesú zodpovednosť za krajinu," odkázal opozičnej SaS, ktorá koalíciu nadobro opustil na začiatku septembra minulého roku. Jej líder Richard Sulík totiž v nedeľu Hegera vyzval na zvolanie ďalšieho kola rokovaní.

Sulík sa v pondelok (30.1.) napokon stretol s lídrom Sme rodina Borisom Kollárom. Po rokovaní Sulík pripomenul, že na septembrovom dátume sa dohodli členovia pôvodnej koalície. "SaS nie je tá, ktorá si dala septembrovú podmienku, SaS je tá, ktorá prispela k tomu, že sme našli riešenie," dodal s tým, že v prípade ak sa na zmene nedohodnú všetci členovia pôvodnej koalície, ekonomickí liberáli podporia septembroví dátum.

Počas stretnutia Sulík podľa svojich slov očakával, že na ňom budú prítomní aj zástupcovia OĽaNO a Za ľudí. Na stretnutí sa podľa Sulíka nezúčastnili aj napriek tomu, že Kollár ich naň mal pozvať. V prípade ak sa do termínu utorkového (31.1.) hlasovania pôvodná koalícia nedohodne na júnovom termínu volieb, poslanci SaS ho nepodporia.

Kollár po stretnutí potvrdil, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa v NR SR presadí septembrový termín volieb. "Za seba môžem povedať, že sa nebudeme obracať," reagoval politika s tým, že aj napriek tomu zahlasuje aj za skorší termín. 

Pellegrini vyzýva SaS na podporu

K utorkovému hlasovaniu sa vyjadril aj predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini. Politik pripomenul, že v prípade ak sa poslanci na jednom z možných dátumov nedohodnú, príde na rad prezidentka Zuzana Čaputová a vymenuje úradnícku vládu. V súvislosti s tým zdôraznil aj to, že v súčasnosti vládne ohľadom konkrétneho termínu volieb chaos aj v koalícii, pričom nie všetci jej poslanci s ním súhlasia.

Mimoparlamentný Hlas-SD v NR SR predložil pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by sa predčasné voľby mali konať 24. júna. Podľa politika ide o dobrý dátum aj vzhľadom na zostavenie kandidátky a prípravy predvolebnej kampane. "Akékoľvek umelé predlžovanie tohto marazmu je neprípustné," tvrdí.

​Pripomenul, že júnový termín preferujú aj občania. Je však podľa neho v rozpore so záujmami poslancov, ktorí si podľa neho chcú poberať plat do až termínu septembrového termínu.

"Dodnes sme sa nedozvedeli, kto vlastne navrhol septembrový dátum," pokračoval Pellegrini s tým, že ani počas víkendových diskusií politici nepovedali s určitosťou, kto prišiel s týmto termínom.

"Nepodarilo sa mi stretnúť s pánom Sulíkom," povedal. Za júnový termín volieb okrem opozície zahlasuje i hnutie Sme rodina. "Chýbajú už len hlasy strany SaS," dodal, že parlament by tak mal 91 hlasov. 

Líder Hlasu zároveň ekonomických liberálov vyzval, aby vysvetlili, prečo preferujú septembrový termín predčasných volieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie