Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Štátna kasa si môže prilepšiť o niekoľko stoviek miliónov eur, môže za to prijaté nariadenie vlády
Zdielať na

Štátna kasa si môže prilepšiť o niekoľko stoviek miliónov eur, môže za to prijaté nariadenie vlády

BRATISLAVA / Štát by si mohol prilepšiť o niekoľko desiatok až stoviek miliónov eur. Pomôcť tomu má nové nariadenie vlády, ktoré umožní zdanenie z nadmerného príjmu z predaja vyrobenej elektriny.

Poverený minister hospodárstva Karel Hirman počas rokovania vlády predložil návrh nariadenia. To dopĺňa zákon, ktorý poslanci prijali ešte v decembri minulého roka. Zákon umožňuje zdanenie nadmerného zisku z elektrickej energie. Samotná legislatíva sa opiera o nariadenie vlády, ktoré má daný nadmerný príjem definovať.

Strop trhového príjmu z predaja jednej megawatthodiny elektriny vyrobenej z veternej energie je na úrovni 180 eur, zo slnečnej energie 120 eur, z geotermálnej energie 180 eur, z vodnej energie 180 eur, z plynného paliva z biomasy 240 eur, z pevného paliva z biomasy 240 eur, spaľovaním odpadu 100 eur, z jadrovej energie 180 eur, z hnedého uhlia 230 eur, z minerálnych olejov a biokvapaliny 180 eur a z rašeliny 180 eur.

Nariadenie zároveň nadobudne okamžitú účinnosť. "Stanovili sme rôzne stropy, od ktorých sa bude odvíjať odvod z výroby elektriny," povedal poverený minister s tým, že ide o viac-menej fiškálnu záležitosť. Výška odvodu pritom bude 90 percent z určeného nadmerného príjmu.

Nariadenie je zároveň dočasného charakteru. "Nechcem hovoriť finálnu cifru, ale ide o desiatky a stovky milónov eur," reagoval poverený minister na otázku, aký príjem bude mať štátna kasa. "Výber závisí od toho, aké budú ceny," povedal s dodatkom, že od schválenia zákona ceny klesli, čo môže ovplyvniť aj finálny príjem štátu. Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie