Zatiahnuté
11°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Reportér TV JOJ Rastislav Striško pomáhal pri záchrane ľudí v Turecku
Zdielať na

Reportér TV JOJ Rastislav Striško pomáhal pri záchrane ľudí v Turecku

HATAY / Do Turecka v pondelok, 7. februára, večer odletela skupina slovenských záchranárov. Spolu s nimi tam išiel aj reportér TV JOJ Rasťo Striško. V utorok tam nielen nakrúcal, ale tureckým záchranárom aj pomáhal pri záchrane niekoľkých ľudí vrátane detí.

Rasťo Striško strávil deň v meste Hatay, čo je neďaleko od sýrskeho mesta Aleppo. Je to mesto, ktoré bolo veľmi zničené zemetrasením. Sú tam poškodené budovy, do tohto mesta prileteli slovenskí hasiči zo Žiliny a Horská záchranná služba so psovodmi. Pátrači si tam postavili stany. V meste je veľmi veľa utečencov zo Sýrie. Po ceste do mesta z letiska bolo vidieť poškodené domy, priamo v meste sú niektoré obchody tak zlikvidované, že majitelia ich už ani nestrážia, dochádza tam k rabovaniu tovaru. Sú tam ľudia, ktorí v noci prespávajú aj s deťmi vonku. 

Rasťo Striško sa stal súčasťou záchrannej akcie dvoch maličkých detí, chlapca a dievčatka, ich matky a dvoch dôchodcov, manželského páru, ktorí po zemetrasení ostali zakliesnení v sutinách zničeného hotela. Táto záchranná akcia trvala takmer tri hodiny, najskôr sa tureckým záchranárom podarilo vyslobodiť dôchodcov a potom deti s matkou. Podľa slov Rasťa Striška to bolo naozaj dojímavé. Reportéra záchranári poprosili, aby s nimi na mieste zostal, keďže videli, že má na kamere svetlo, ktoré im v podzemnej garáži veľmi pomohlo. V hoteli, bohužiaľ, videl aj osoby, ktoré neprežili.

Súvisiace články