Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanci schválili obedy zadarmo, o zákaze nedeľného predaja sa zatiaľ nerozhodlo
Zdielať na

Poslanci schválili obedy zadarmo, o zákaze nedeľného predaja sa zatiaľ nerozhodlo

BRATISLAVA / Poslanci opäť presunuli na ďalšiu schôdzu balík zákonov, ktorý sa zaoberal daňami v regulovaných odvetviach. Presunuli aj zákon o rodine z dielne poslankyne Kataríny Hatrákovej. Obedy zadarmo NR SR schválila väčšinou prítomných hlasov. Zvyšovať sa bude aj životné minimum, ktoré sa bude odvíjať od inflácie.

Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 417/2013 Z. z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1296). Poslanci odklepli aj obedy zadarmo, a teda pozmeňujúci návrh z dielne poslankyne Petry Krištúfkovej (Sme rodine), ale aj návrh poslankyne Lucie Drábikovej (OĽaNO) Za bolo 131 poslancov. 

Neprešiel návrh Erika Tomáša z Hlasu-SD, ktorý poslanci označili za populistický, pretože riešil len tretie pásmo. Poslanci zákon rovno posunuli do tretieho čítania, pričom do rozpravy sa neprihlásil žiaden poslanec. Poslanci návrh schválili ako celok zo 130 bolo za 128 poslancov NR SR. Išlo o vládny návrh zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Boris Kollár sa poďakoval poslancom, že vyhrali matky s deťmi a nie to, kto je pravica či ľavica. 

Reakcia SaS ku schválenému zákonu:

Poslanci posunuli do ďalšieho čítania aj novelu z dielne Jany Žitňanskej (Za Ľudí) a Lucie Drábikovej (OĽaNO), ktorý má riešiť pomoc zdravotne ťažko postihnutým a ich rodinám a to počas obdobia zmien v dotáciách a príspevkoch. Za hlasovalo 132 zo 136 prítomných poslancov. Cestovný doklad by sa po novom mohol zaevidovať ako odcudzený občanovi, ktorému sa zakázalo vycestovanie do zahraničia, respektíve bol na neho vydaný príkaz na zatknutie.

Reakcia OĽaNO ku schválenému zákonu o hmotnej núdzi:

Cestovné doklady čaká zmena

Zefektívniť by sa tak mali opatrenia proti zneužívaniu cestovných dokladov. Vyplýva to z novely zákona o cestovných dokladoch z dielne poslancov OĽANO, ktorú plénum Národnej rady (NR) SR v utorok posunulo do druhého čítania. Ako odcudzený by sa zaevidoval cestovný doklad aj občanovi, na ktorého bol vydaný európsky zatýkací rozkaz alebo medzinárodný zatýkací rozkaz.

Podľa predkladateľov treba zabrániť vyhýbaniu sa plniť tieto súdne rozhodnutia aj tým, že sa im znemožní používať cestovný doklad na cestovanie. V súčasnosti sa po zakázaní vycestovať do zahraničia, respektíve po vydaní príkazu na zatknutie, rozhoduje ešte v správnom konaní o odňatí cestovného dokladu. "Dodatočné rozhodovanie o cestovnom doklade v správnom konaní možno považovať za v zásade neopodstatnené," uviedli poslanci v dôvodovej správe k návrhu.

Novelou sa má tiež odoprieť vydanie cestovného dokladu občanovi, ktorému sa zakázalo vycestovanie do zahraničia, bol naňho vydaný príkaz na zatknutie, európsky zatýkací rozkaz alebo medzinárodný zatýkací rozkaz. 

Kyselica bude musieť zákon o polícii dopracovať

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odsúhlasili návrh, aby sa novela zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru (PZ) vrátila predkladateľovi na dopracovanie. Lukáš Kyselica (OĽANO) už avizoval, že úpravu predloží nanovo na ďalšiu riadnu schôdzu, obsahovať má už len zníženie veku na vstup do polície na 18 rokov. Vypadnúť majú zmeny pri odmeňovaní.

Novela pôvodne rátala s tým, že príplatok za nerovnomernosť času služby sa nahradí premenlivým príplatkom. Ten mal byť spravodlivejší ako paušálny príplatok za nerovnomernosť. "Policajti slúžiaci v nepretržitých zmenách a policajti, ktorí majú základný čas služby rozvrhnutý nerovnomerne, nie vždy odslúžia v noci a v dňoch služobného pokoja rovnaký počet hodín, hoci všetci majú za rovnaké obdobie priznávaný príplatok za nerovnomernosť času služby v rovnakej výške," píše sa v dôvodovej správe. Upraviť sa malo aj rozpätie príplatku za riadenie.

Hornú hranicu príplatku, ktorá sa týka policajného prezidenta, navrhli poslanci upraviť z 90 na 200 percent. Napríklad pri viceprezidentovi či generálnom riaditeľovi sekcie by sa mohla zvýšiť zo 77 na 171 percent. Novela mala tiež zrušiť štátnu službu kadeta. Predkladatelia si od novely v súvislosti so znížením vekovej hranice sľubovali tiež zvýšenie záujmu o službu v polícii bezprostredne po ukončení úplného stredoškolského vzdelania, čo má ovplyvniť aj kvalitnejšie a udržateľné personálne obsadenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie