Jasno
10°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Konflikt na výbore medzi Krúpom a Žilinkom: Je neuveriteľné, čo teraz rozprávate, rozhorčil sa GP
Zdielať na

Konflikt na výbore medzi Krúpom a Žilinkom: Je neuveriteľné, čo teraz rozprávate, rozhorčil sa GP

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka tvrdí, že za pomalým vyšetrovaním kauzy únosu Vietnamca cez Slovensko sú nepriaznivé okolnosti a problémy s výpoveďami. Zároveň odmietol odpovedať na to, či k únosu cez našu republiku došlo. Bránil sa tým, že nebude takto ovplyvňovať svedkov, ktorí by k aktuálnej trestnej veci mohli vypovedať. K ostrej hádke došlo aj medzi poslancami SaS a Saloňom zo Smeru-SD.

"Ja vám tu nebudem zaujímať svoje pocity," ohradzoval sa Maroš Žilinka počas zasadnutia výboru pre obranu a bezpečnosť. Do konfliktu sa dostal s Jurajom Krúpom, ktorý sa bránil, že parlament disponuje znepokojujúcimi informáciami a musí dozerať na správnosť postupov. 

Krúpa pripomenul aj to, že v roku 2021 Žilinka tvrdil, že Vietnamec sa na Slovensku nenachádzal. "Vyšetruje sa, zaoberáme sa dôkazmi a skutočnosťami, ktoré vyplynuli aj z tlačovej správy," reagoval Žilinka s tým, že sa odvolával na mediálnu správu nemeckej strany. 

Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS) pripomenul aj to, že prípad bol odňatý polícii a vyšetruje ho inšpekcia. "Stále platí, že tento prípad je rozdelený na dve časti?" pýtal sa Krúpa. "Z rozhodnutí, ktoré boli vykonané a aj následne potvrdené rozhodnutím nemeckého súdu, vyplynulo, že nie sú podozriví slovenskí ústavní činitelia," reagoval Maroš Žilinka, pričom na konkrétnu otázku neodpovedal, ale priznal, že uznesenie z roku 2018 stále platí. "Vy zachádzate do vysoko odborných vecí laickým spôsobom," ohradil sa GP Žilinka. 

Krúpa argumentoval aj výpoveďou prezidenta Kisku, ktorý uviedol, že na palube lietadla bol prítomný ochrankár, ktorý ho informoval o tom, čo sa na palube lietadla dialo. "Je neuveriteľné, čo teraz rozprávate," rozhorčil sa Žilinka s tým, že Krúpa podľa neho zavádza. Výpoveď exprezidenta Kisku Maroš Žilinka odmietol komentovať. 

Juraj Šeliga sa generálneho prokurátora pýtal, čo sa za 5 rokov vyšetrilo. "Nebudeme to tu rozoberať a ani načrtávať, či tu niekto bol, alebo nebol," odpovedal Žilinka s tým, že OČTK reagujú zákonnými možnosťami. Šeliga ho prerušil a požiadal ho, aby vec vysvetlil tak, ako keby odpovedal bežnému človeku. Žilinka sa na poslanca oboril, aby mu neskákal do reči. Išlo teda o ďalšiu ostrú výmenu názorov na pôde výboru. Do konfliktu sa dostal aj poslanec za Smer-SSD Saloň, ktorý sa začal hádať s poslancom SaS Alojzom Baránikom. 

Poslanec za SaS sa pohádal aj s generálnym prokurátorom osobne. "Vy mi tu nehovorte, ako mám ja vykonávať svoj mandát," kričal na generálneho prokurátora, ktorý ho obvinil, že účelovo očierňuje Generálnu prokuratúru. Baránik sa ako hosť na výbore vyjadril, že GP čaká na zmenu vládnej garnitúry a dovtexy túto kauzu zametá pod koberec. 

Súvisiace články