Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Matovič vyzýva prezidentku na "stiahnutie" Káčera: Nie je hodný ministerského miesta, tvrdí
Zdielať na

Matovič vyzýva prezidentku na "stiahnutie" Káčera: Nie je hodný ministerského miesta, tvrdí

BRATISLAVA / Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer svojím výrokom o maďarskej politike rozvíril politické vody. Po tom, čo sa za svoje slová odmietol ospravedlniť, poslanci hnutia OĽaNO Igor Matovič a György Gyimesi vyzývajú na jeho odchod.

Poslanec Igor Matovič zareagoval na slová dočasne povereného ministra zahraničných vecí, ktorý sa za svoje výroky o maďarskej politike odmietol ospravedlniť. "Tým dokázal, že tie slová neboli len náhodné, ale bol to plánovaný útok na Maďarov," myslí si.

Líder OĽaNO skritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú, že do sporu nezasiahla a nezastala sa Maďarska. "Vyzývame z tohto miesta prezidentku Čaputovú, aby ministra Káčera za jeho podlý útok voči Maďarom na Slovensku aj v Maďarsku, stiahla z funkcie," povedal Matovič s tým, že podľa neho nie je hodný zastupovať ministerský post. Zdôraznil, že poverený minister sa podľa neho správa ako "hulvát". 

"Toto vyjadrenie považujeme za veľmi nezodpovedné. Minister prostredníctvom médií manipuluje verejnú mienku na Slovensku, ale aj v celej Európskej únii. Máme za to, že úlohou ministra zahraničných vecí je konflikty riešiť, nie ich vytvárať," reagovali na Káčerove vyjadrenia trnavský župan Jozef Viskupič a vicežupan József Berényi.

"Dumám nad tým, či Igor Matovič našiel Györgyho Gyimesiho, alebo naopak. Táto dvojica ešte evidentne rozpohybuje nejednu domácu a zahraničnopolitickú tému. A bude testovať limity vyjadrení našej diplomacie," reagoval bývalý minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš.

Káčer sa ospravedlniť odmieta

Matovič aj Gyimesi svojou výzvou reagovali na Káčerove slová. Poverený minister sa totiž odmietol ospravedlniť za predchádzajúcie výroky, čo aj vysvetlil.

"Bol som vymenovaný za ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky a stále som hlavou štátu poverený touto prácou. Nebudem sa nikomu ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny. Že jej teritoriálnu integritu, suverenitu a slobodu považujem za svätý grál snaženia našej diplomacie," reagoval poverený minister na sociálnej sieti.

Poverený minister dodal, že Maďarov nekritizuje. "Mám sám veľmi dobré maďarské korene, prežil som v Maďarsku päť rokov, elég jól értek magyarul, mám rád Maďarov. Toto nie je konflikt národov. Je to kritika konkrétnej politiky," vysvetlil s tým, že spomínaná politika z lídra boja za demokraciu v regióne začiatku 90. rokov urobila čiernu dieru na európskej politickej mape.

"Kto kritizoval Mečiara, nebol nepriateľ Slovenska. Mečiar nebol Slovensko, Orbán nie je Maďarsko, Matovič je nikto, a kto je Gyimesi, netuším, môžem iba hádať. Slováci a Maďari tu spolu žijú tisíc rokov, budú aj ďalej. Verím že v harmónii," dodal Káčer.

Súvisiace články