Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zákaz nedeľného predaja nepodporí Demokratická platforma: Znamenalo by to ekonomické straty, zdôrazňujú
Zdielať na

Zákaz nedeľného predaja nepodporí Demokratická platforma: Znamenalo by to ekonomické straty, zdôrazňujú

BRATISLAVA / Ostanú obchody v nedeľu zatvorené? O zákone v prvom čítaní sa rozhodne už vo štvrtok (9. 2.) popoludní. Zákon, ktorý rozdelil parlament, nepodporia členovia Demokratickej platformy. Návrhu vyčítajú viacero vecí.

"Demokratická platforma nepodporí nedeľný zákaz predaja," povedala poslankyňa Martina Brisudová. Platforma má na to viacero dôvodov – napríklad zachovanie slobody výberu pre podnikateľov i zákazníkov či útlm ekonomickej aktivity.

"Slovensko sa v súčasnosti nachádza v ťažkej ekonomickej situácii," vysvetlila poslankyňa s tým, že sme uprostred energetickej krízy a okrem iného by to znamenalo nižšie príjmy štátnej kasy aj prepúšťanie zamestnancov.

Poslankyňa zdôraznila, že v maloobchode pracujú prevažne ženy, no aj iné skupiny ľudí, napríklad študenti, ktorým by toto opatrenie mohlo spraviť škrt cez rozpočet. 

​Brisudová zdôraznila, že zmena legislatívy môže spôsobiť aj to, že ľudia z prihraničných oblastí svoje nákupy presunú do zahraničia. Ako príklad spomenula Maďarsko, kde podobný zákaz zaviedli a neskôr aj zrušili.

Nezaradený poslanec Tomáš Šudík zdôraznil, že zmena legislatívy sa dotkne najmä študentov, ktorí si privyrábajú počas víkendov. "Ak im zoberieme 50 % času, ktorý môžu pracovať, pre veľa študentov to bude znamenať, že si nenájdu financie na pokrytie nákladov," povedal. Skritizoval aj to, že pre študentov ostáva už niekoľko rokov totožné nezdaniteľné minimum 200 €.

SaS je proti

"Argument šetrenia energií je rovnako nezmyslom," dodala poslankyňa SaS Jarmila Halgašová s tým, že obchody budú musieť aj napriek tomu chladiť potraviny. Dodala, že problémy môžu mať aj nákupné centrá. Poukázala na Poľsko, kde je nedeľný predaj zakázaný, dôsledkom čoho skrachovalo viacero malých firiem.

Podľa poslanca za SaS Jána Oravca skupina poslancov, ktorí návrh predložili, rieši neexistujúci problém. "Sme za to, aby mala zamestnankyňa, ktorá si dnes privyrába pomocou nedeľných príplatkov, toto umožnené," dodal.

Kompromisný nápad, podľa ktorého by boli v nedeľu otvorené obchody od 16-tej hodiny, považujú poslanci za neprijateľné.

Návrh rozdelil parlament

Zmenu Zákonníka práce navrhla skupina poslancov z klubov OĽaNO, Sme rodina i nezaradení poslanci. Podľa novely legislatívy by sa mal vrátiť stav, ktorý bol počas covidovej pandémie – v nedeľu by ostali obchody zatvorené.

Poslanci navrhujú, aby bol zákon účinný od začiatku mája tohto roka. Diskusia o zákone v prvom čítaní trvala niekoľko hodín. Kým podporovatelia zákona hovorili o tom, že nedeľa má byť dňom pokoja a že aj predavačky si chcú počas nedelí oddýchnuť, odporcovia zákona hovorili o negatívnych ekonomických dosahoch zákona.

Podľa stanoviska ministerstva financií by v prípade schválenia zákona mohla prísť štátna kasa ročne o 30 miliónov eur a o prácu by mohlo prísť približne 1 700 zamestnancov.

Poslanci budú o zákone v prvom čítaní hlasovať vo štvrtok (9. 2.) popoludní. Podporu návrhu vyjadrili poslanci OĽaNO, nezaradení poslanci z Republiky a ĽSNS a za sa postavili aj niektorí členovia Smeru, žiadajú však o splnenie ich podmienok. Poslanci v relácii Analýzy 24 povedali, že hlasovanie bude zrejme tesné.

Súvisiace články

Najčítanejšie