Oblačno
16°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Počas nedelí ostávajú obchody otvorené, poslanci vrátili návrh zákona na prerokovanie
Zdielať na

Počas nedelí ostávajú obchody otvorené, poslanci vrátili návrh zákona na prerokovanie

BRATISLAVA / Plénum NRSR rozhodlo o viacerých zákonoch, okrem iného aj o ostro diskutovanom zákaze nedeľného predaja.

Poslanci vrátili návrh novely Zákonníka práce na dopracovanie. Procedurálny návrh podal podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD), za hlasovala vyše stovka zákonodarcov.

Podľa novely legislatívy by boli obchody v nedeľu zatvorené. Výnimkou by boli tri nedele pred Vianocami ako aj posledná nedeľa pred začiatkom školského roka. Blanár počas rozpravy nesúhlasil s tým, že v prípade schválenia zákona by mohli byť obchody otvorené počas niektorých štátnych sviatkov, čo by mali predkladatelia upraviť.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková po hlasovaní povedala, že zákon ani "Jediné čo sa stalo je, že kolegovia sa potrebujú dohodnúť so Smerákmi, s ostatnými, možno v rámci klubu OĽaNO," povedala. Viac vo videu:

Vrátenie zákona ocenil aj nezaradený poslanec Peter Pellegrini (Hlas-SD). Tvrdí, že podobné zákony momentálne nie sú na téme dňaa rokovať by sa o nich malo až počas "dobrého počasia". Viac vo videu:

Poslanci rozhodli o viacerých zákonoch

Poslanci zároveň poslali do druhého čítania novelu zákona o meste Košice. "Podľa navrhovanej zmeny by o štruktúre mestských častí rozhodovalo MZ v rámci štatútu mesta, pričom do rozhodovacieho procesu sa zaraďuje aj Rada starostov (ako kolektívny orgán zástupcov všetkých mestských častí), ktorému umožňuje využiť právo veta (odmietnuť) voči príslušnému uzneseniu mestského zastupiteľstva," píše sa v dôvodovej správe zákona.

Poslanci v prvom čítaní neschválili novelu rokovacieho poriadku. Cieľom bolo zaviesť povinnosť stanoviska Rady pre rozpočtovú zodpovednosť v prípade zrýchleného legislatívneho konania. Poslanci neschválili ani novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

Do druhého čítania zákonodarcovia posunuli novelu zákona o tvorbe právnych predpisov. Cieľom zákona je "skvalitniť tvorbu práva" a zapracovať do legislatívy časť PVV, ktorá hovorí o dodržaní dostatočnej legisvakančnej doby a o tom, aby návrhy zákonov s vplyvom na podnikateľské prostredie nadobúdali účinnosť vždy k 1. januáru príslušného kalendárneho roka.

Najčítanejšie