Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
TV JOJ v Turecku: Obetí zemetrasenia neustále pribúda. Úrady hlásia viac ako 25-tisíc mŕtvych
Zdielať na

TV JOJ v Turecku: Obetí zemetrasenia neustále pribúda. Úrady hlásia viac ako 25-tisíc mŕtvych

HATAY / Turecke mesto Hatay je už šesť dní po katastrofálnom zemetrasení. Nad mestom neustále lietajú vojenské vrtuľníky. Doprava kolabuje a desiatky sanitiek neustále jazdia do mesta pre zranených. Záchranári stále prehľadavajú stovky zrútených domov a skúšajú z nich zachrániť ľudí, ktorí prežili. V Hatay pracuje aj slovenský záchranný tím. S nimi aj s vojakmi náš reportér Rasťo Striško.

V meste Hatay je poškodený každý dom. V troskách sú pochované stovky obyvateľov. Zápach prezrádza následky zemetrasenia. Nádej, že pod sutinami sú stále živí, nekončí. Nie pre ich rodiny, ktoré prežili, nie pre záchranárov, ktorí prišli pomôcť. Zo slovenska sú to hasiči a horskí pátrači so psami. "Prišli sme na to, aby sme hľadali živých. Rozsah škôd je masívny a ten pohyb je tam stále ťažší," uviedol Jakub Filipko z Horskej záchrannej služby. 

Turci hrajú vabang. Chýbajú im potrebné nástroje. Sutiny nemajú čím zaistiť. Pri záchrane svojich, riskujú vlastne životy. Musia, čas hrá proti nim. Hatay je na pokraji humanitárnej katastrofy. Situáciu pomáha zvládať armáda. Vojakov pribúda. Mesto je pri sýrskych hraniciach a roky plné utečencov.

Bezmocnosť ľudí a zúfalstvo môžu už o pár dní vystriedať nepokoje. Pátranie po živých, onedlho skončí a pátracie tímy z mesta odídu. Vystriedajú ich autá, ktoré rozdrvené sutiny zničených domov začnú odvážať z mesta preč.

Súvisiace články

Najčítanejšie