Jasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
TV JOJ v Turecku: Mŕtvi ležia pred zničenými domami, Hatay sa mení na mesto duchov
Zdielať na

TV JOJ v Turecku: Mŕtvi ležia pred zničenými domami, Hatay sa mení na mesto duchov

HATAY / V tureckom meste Hatay, zničeným masívnym zemetrasením, ležia mŕtve telá na cestách pred zrútenými domami. Ide najmä o obete zemetrasenia z radov sýrskych utečencov, ktorí obývajú časť mesta. Náš reportér Rasťo Striško nakrúcal v Hatay medzi sýrskymi utečencami. Ľuďmi, ktorí tvrdia, že sa o nich záchranné zložky v meste nezaujímajú.

"Vrátil som sa z Ameriky, navštíviť moju sestru. A je mŕtva. Snažil som sa tri hodiny zastaviť sanitku aby jej pomohli. Nezastavil nikto," uviedol Mustafa, ktorý sa do mesta Hatay vrátil hneď po zemetrasení. Náš reportér Rasťo ho zastihol ako sa snažil s rodinou, privolať pomoc zomierajúcej sestre. Márne. Kráča s ním ulicou, ktorú lemujú zničené domy. Mustafa plače. Nikto sa o nich nezaujíma, hovorí a vedie ho k troskám, z ktorých vybrali jeho sestru ešte živú.

"Náš problém je len ten, že sme sa narodili v Sýrii," hovorí. Je nahnevaný a bezradný. Keď prídu k domu, ženine telo leží na zemi. Dievča, ktoré sedí pri mŕtvej zabalenej v paplóne a dekách je jej dcéra. Ona mamu vytiahla z domu aj so svojim manželom.Zomierala je pred očami, keď márne čakali sanitku. Ostalo jej mamu držať len za ruku, aby jej takto utíšila bolesti.

Neďaleko od zničených domov sedí pri hlavnej ceste na plastovej stoličke malý Jusuf. Má zranenie pri oku, ktoré ho už tak nebolí. Otec mu zohnal stavbársku helmu. Nosí ju teraz neustále. Keď sa domy začali rúcať, ešte spal.

"Toto je bratov syn, môj synovec. Zomrel. Aj ostatné fotky som tu našiel . Tu je moja sestra. Volala sa Emina. Zomrela aj s manželom," uviedol Zija, ktorý sa vrátil do Hatay z Nemecka, kde žije. Chce pomôcť a zariadiť pohreb. Až teraz, 6 dní po nešťastí prišli ruiny prehľadať robotníci s kladivami.

Súvisiace články

Najčítanejšie