Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy Na hrane s Hamranom: Keď kauzy vplyvných končia na stole GP v súvislosti s 363, niečo nie je v poriadku, tvrdí
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Hamranom: Keď kauzy vplyvných končia na stole GP v súvislosti s 363, niečo nie je v poriadku, tvrdí

BRATISLAVA / Polícia ide do finále. Voľby pre ňu môžu znamenať dramatické zmeny. Podarí sa definitívne a nespochybniteľne objasniť veľké korupčné kauzy? A definitívna bodka za ojasnením objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorí dnes na rozdiel od nás, nemôžu oslavovať Valentína. Aj o týchto témach hovoril v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ policajný prezident Štefan Hamran.

Posledné obdobie sa o šéfovi polície šírili dezinformácie o tom, že prekonal infarkt. Šíril ich najmä šéf ĽSNS Marian Kotleba. "Neviem, prečo cíti tú potrebu šíriť takéto veci," reagoval Hamran s tým, že sa zľakli napríklad aj jeho známi, ktorí mu volali, či je v poriadku.

"Niektorí politici útočia na policajného prezidenta, nebol to prvý útok voči mojej osobe," povedal Hamran. "Ich mentálny svet to neberie, že policajt môže mať rozviazané ruky," skonštatoval Hamran. Ako príklad uviedol prácu polície počas vlád šéfa Smeru-SD Roberta Fica.

Už o niekoľko mesiacov sa budú konať predčasné voľby a v súvislosti s tým sa šepká aj o tom, že by mal Hamran vstúpiť do politiky. "V minulosti som dostal nekoľko ponúk na vstup do politiky, vždy som to odmietol a môj postoj sa odvtedy nezmenil," reagoval na špekulácie. Dodal, že zároveň počíta so scenárom, že po septembrových voľbách ho z pozície šéfa polície nová vláda odvolá.

Ako funguje polícia v prípade kajúcnikov?

Líder OĽaNO Igor Matovič sa prednedávnom vyjadril, že septembrový termín volieb mu vyhovuje aj kvôli tomu, aby mohla polícia pracovať. Hamran reagoval, že podobné vyjadrenia jeho práci nepomáhajú, no v súčasnosti polícia skutočne pracuje slobodne.

"Dnes vypovedajú nominanti vysokopostavení aj v rámci polície, o tom, ako to fungovalo," dodal s tým, že preto podobné výroky chápe. "Verejnosť má právo vedieť, či sa to skutočne stalo," myslí si šéf polície.

Zlé jazyky však polícii vyčítajú, že sa v mnohých prípadoch spolieha najmä na kajúcnikov. Hamran reagoval, že aj v takýchto prípadoch musí polícia prejsť a vyhodnotiť viacero dôkazov. Následne spomenul šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý počas verejných výstupov otvorene útočí na políciu. 

Hamran pripomenul výrok Fica z roku 2016, v keď povedal, že odmieta akékoľvek obvinenia polície. "Dnes Fico otočil o 180 stupňov a robí presne to, voči čomu sa ohradil," myslí si Hamran.

Hamran skritizoval Žilinku a jeho rozhodnutia o 363

"Súdy rozhodli o väzbe aj napríklad v prípadoch, keď GP rozhodol o 363," povedal Hamran na kritiku Žilinku. Dodal, že mnoho z káuz vysokopostavených ľudí skončili u Žilinku, ktorý v ich prípade použil kontroverzný pargraf 363. "Ak tieto kauzy skončia na stole GP, niečo nie je v poriadku," myslí si.

Hamranovi na 363 prekáža najmä to, že ide o rozhodnutie jedného muža. Povedal, že v prípade rozhodovania môže prísť k viacerým pochybeniam, napríklad aj k pomýleniu sa. Dodal, že v prípade polície je nad vyšetrovateľmi inšpekcia, no v prípade GP, nad ním nie je žiadna vyššia moc.

"Tie tlačové konferencie sú politické a emočné, nerád ich komentujem," reagoval na tlačové vyhlásenia Fica, v ktorých útočí na políciu. Zdôraznil, že aj nahrávky, ktoré sú prezentované na tlačových konferenciách, sú častokrát vytrhnuté z kontextu.

Na mieste Kaliňáka by som hľadal dôkazy, tvrdí Hamran

V prípade obvinenia exministra vnútra Roberta Kaliňáka predpokladá, že sa aj v budúcnosti bude brániť aj tlačovými konferenciami. "Poradím mu, nech radšej zhromažďuje dôkazy," povedal Hamran s tým, že tak by to robil on. "Ale on robí emotívne politické tlačovky," skonštatoval.

Prípad, v ktorom je v súčasnosti Kaliňák obvinený, sa začal rozoberať ešte minulý rok, informoval Hamran. "Stôl na NAKA sa prehýba pod tými spismi, toľko ich je," dodal. Polícia podľa neho nemôže zametať kauzy pod koberec.

"Je mi ľúto, že takto reaguje trojnásobný minulý minister namiesto toho, aby zhromažďoval dôkazy na svoju obhajobu," povedal šéf polície. Dodal, že Kaliňákové slová o tom, že 50-tisíc eur v taške bolo len poďakovanie, považuje za absurdné.

V súčasnosti je na prezídiu policajného zboru žena, ktorá bola privezená z Iraku. "Toľko môžeme povedať, že je tam podozrenie, že bola aktívna na aktivitách, ako je napríklad terorizmus," reagoval Hamran.

Dodal, že repatriácii predchádzalo niekoľko rokovaní v MZV. "Neboli sme nadšení z toho, že na Slovensko má prísť podobná osoba aj s rodinou," vysvetlil.

Rodinné zázemie ženy je podľa neho dostatočne toxické na to, aby z jej prítomnosti neboli nadšení. Dodal, že v prípade ide o obvinenie, nie odsúdenie a v súčasnosti sa preto o trerorizme hovoriť nedá. Jej deti boli umiestnené v detenčných zariadeniach.

Nemecká polícia príde na Slovensko

Na blížiace sa piate výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Hamran reagoval, že polícia doposiaľ pracovala správne a precízne. "Je to mimoriadne smutný príbeh v histórii SR a myslím si, že si zaslúžime bodku za ním," povedal s tým, že verí, že sa prípad ukončí do konca tohto kalendárneho roka.

Slovenskom v súčasnosti hýbe aj kauza únosu vietnamského občana. Kým Kaliňák hovorí o tom, že Vietnamec unesený nebol, závery nemeckého vyšetrovania to nevylučujú. "Nechám na každého, ktorá strana mu je relevantnejšia. Za mňa sú to nemecké súdy," skonštatoval Hamran.

Slovenská polícia pv súvislosti s prípadom komunikuje s tou nemeckou. V blízkom čase majú Slovensko navštíviť aj nemeckí policajti, ktorí na Slovensku spravia potrebné úkony. "Nemecká strana je mimoriadne súčinná a to vyšetrovanie napreduje," dodal.

Vyšetrovatelia NAKA vyšetrujú korupčný trestný čin v súvislosti s únosom Vietnamca. "Podľa môjho názoru sa vyšetrovatelia NAKA za pár mesiacov dostali oveľa ďalej než policajti pod ÚIS," poveal šéf polície s tým, že nechce špekulovať o dôvoch podobného konania.

Ako polícia vyhodnocuje hoaxy

"Je to téma, ktorá si myslím, že v minulosti bola politicky zneužívaná," povedal o správe o hoaxoch, ktorá hovorí o možnosti odtrhnúť južné Slovensko k Maďarsku. "Ten materiál nevznikol len z dielne PZZ," povedal s tým, že sa podieľa napríklad aj viacero ministerstiev či inštitúcií.

"Videli sme, že tieto informácie odzneli aj v médiách," skonštatoval s tým, že facebooková stránka o hoaxoch na to aj reagovala. "Je to vnímané citlivo," dodal s tým, že on osobne podobné prejavy necíti. Reakciu na ďalšie časti správy nájdete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie