Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rok vojny na Ukrajine: Rusi chceli zničiť ukrajinskú štátnosť a vydierať Európu. Nevyšlo im ani jedno, zhodnotil Mesežnikov
Zdielať na

Rok vojny na Ukrajine: Rusi chceli zničiť ukrajinskú štátnosť a vydierať Európu. Nevyšlo im ani jedno, zhodnotil Mesežnikov

BRATISLAVA / Ruská agresia na Ukrajine trvá už rok. Rok Ukrajinci čelia bombám, náletom, stresu, ale v zimných mesiacoch aj chladu a tme. Napriek tomu Ukrajina dokázala ubrániť svoju krajinu. Podľa politického analytika Grigoriho Mesežnikova je víťazstvom to, že Ukrajina zostala demokratickou krajinou a dokázala Rusko vytlačiť z časti okupovaného územia.

Rok ruskej agresie na Ukrajine bol podľa odborníka náročný. "Ja som bol, bohužiaľ, jeden z tých, kto vojnu zo strany Ruska pripúšťal," poznamenal politický analytik a dodal, že Rusku sa nepodarilo splniť svoje ciele.

"Chceli zničiť ukrajinskú štátnosť, obsadiť Ukrajinu, to sa im nepodarilo. Ukrajina svoju štátnosť zachovala a podarilo sa jej ubrániť tomuto zločineckému režimu," pokračoval Mesežnikov. 

Spomenul aj snahy Ruska o okupáciu a následne o vydieranie Európy. "Ukrajina je však stále funkčným štátom, je to slobodná demokratická krajina, ktorá časť toho územia, ktoré uchvátili Rusi, dokázala oslobodiť," dodal analytik, pričom zdôraznil, že Ukrajine nechýba odhodlanie, aby oslobodila aj ďalšie svoje územia. 

Západ si prehru Ukrajiny nemôže dovoliť

"Tak ako Západ nepredpokladal, že Rusi Ukrajinu nenapadnú, tak Putin veril, že Ukrajina padne. Nenaplnilo sa ani jedno," dodal ďalej s tým, že Rusi nezvíťazili, no podpora Ukrajiny sa tak posilnila, že dnes Západ inú možnosť ako jej víťazstvo ani nepripúšťa. 

"Okrem toho, že vidieť hrdinský boj Ukrajincov, tak žiadajú len zbrane. Nežiadajú okolité štáty o vojakov, a teda o priamu podporu," povedal Mesežnikov pre Noviny PLUS s tým, že Západ si aktuálne ani nemôže dovoliť prehru Ukrajiny. 

"V Rusku je v úlohe prezidenta vyšinutý magor a je zrejmé, že Rusko nechce svoje plány meniť," doplnil politický analytik ďalej a poznamenal, že je možné, že vojna bude pokračovať ešte dlho. Západ však podľa analytika nenechá Ukrajinu padnúť a Ukrajina sa nevzdá. 

Slovensko stojí na správnej strane dejín

Politológ doplnil, že Slovensko je s ohľadom na HDP šieste v humanitárnej pomoci a piate v tej vojenskej. Podľa štatistík máme 110-tisíc Ukrajincov na území Slovenska, pričom ide najmä o starších ľudí, ženy a deti. "Slovensko stojí na správnej strane dejín a Ukrajinu podporuje vo všetkom – počnúc od humanitárnej pomoci až po tú vojenskú," uviedol Mesežnikov ďalej. 

Je zrejmé sa domnievať, že medzi Ukrajinou a Slovenskom vzniklo vďaka solidarite významné spojenectvo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie