Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Danko, Kollár a Majerský v Analýzach Na hrane: Politici o predvolebných spoluprácach aj ráznom kroku Dzurindu
Zdielať na

Danko, Kollár a Majerský v Analýzach Na hrane: Politici o predvolebných spoluprácach aj ráznom kroku Dzurindu

BRATISLAVA / Voľby zrejme budú 30. septembra a je tu stále menšia šanca, že sa presunú na jún. Kto by mal rokovať intenzívnejšie ako malé stany? Práve dnes však nastal rozkol v Modrej koalícii. V relácii Analýzy Na hrane na otázky odpovedali predseda Modrej koalície Miroslav Kollár, predseda SNS Andrej Danko a predseda KDH Milan Majerský. Prieskum zas ukázal, ako ľudia vnímajú úlohu Mikuláša Dzurindu v Modrej koalícii.

Všetky tri strany, ktorých lídri sa v štúdiu Analýz Na hrane stretli, majú spoločné to, že sú mimoparlamentné. "KDH v podstate sa za toto sabatické obdobie poučilo a sme aj vďační," povedal Majerský o tomto období. Dodal, že strana sa počas posledného mimoparlamentného obdobia generačne zmenila. 

​Danko si zaspomínal aj na časy, keď bol v rokoch 2016-2020 predseda NR SR. Od toho obdobia sa podľa svojich slov zmenil. "Za veľa vecí som prijal zodpovednosť, naučil som sa mnohým veciam," povedal predseda SNS s tým, že strana na sebe pracovala. "Snažil som sa zlepšiť v mediálnom výstupe," reagoval na otázku, akou zmenou prešiel on samotný.

Modrá koalícia ešte ani poriadne nevznikla a už sa rozpadá. Expremiér Mikuláš Dzurinda totiž oficiálne oznámil, že do nej nevstúpi. "Modrá koalícia naďalej funguje, je to premenované Spolu a pokračujeme v tom, čo sme začali," reagoval Kollár s tým, že okrem iného komunikuje aj s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom o budúcnosti. "Krok Mikuláša Dzurindu ma prekvapil," povedal s tým, že o Dzurindovom odchode zistil až z otázok médií.

Dzurinda k svojom odchodu povedal, že Kollárova strana neiniciovala sľúbené kroky smerom k zlučovaniu. "Po mesiaci ťažkej paralýzy sme sa rozhodli, ju ukončiť. Chceme byť politicky aktívni," dodal Dzurinda. Kollár reagoval, že sa nechce dostať do mediálnej prestrelky s expremiérom. Dodal, že spravili všetko, k čomu sa predtým zaviazali. 

"Dnes máme stretnutie aj spoločné stretnutie s Hegerom," povedal Kollár s tým, že Dzurinda ani jeho spoločníci zo strany Modrí doposiaľ neposlali prihlášku do strany. "Nebudeme s ním viesť cez média prestrelku, pretože je možné, zísť sa s ním politicky," dodal. Problém podľa neho nenastal pri rozdeľovaní postov, komunikovať mali najprv o vízii strany.

Majerský a KDH už v minulosti Modrú koalíciu kritizoval. V relácii TV JOJ povedal, že už vopred bol vystríhaný pred nimi. "Nechceli sme vytvoriť mačkopsa, lebo ľudia by tomu neporozumeli," povedal k spájaniu a septembrovým voľbám.

"Niektorí staríí politickí matadori, ktorí by už mali byť na dôchodku, sa stále vracajú," reagoval Danko. Dodal, že v súčasnosti máme najviac politických strán na počet ľudí.

Politický prieskum agentúry AKO

V exkluzínom prieskume AKO pre TV JOJ agentúra zisťovala, ako ľudia vnímajú Mikuláša Dzurindu v rámci Modrej koalíce. 10,9 % respondentov reagovalo, že Dzurindu vníma ako lídra, 5,7 % ľudí reagovalo, že teraz nie, ale napokon lídrom bude, 17,1 % ho vníma skôr ako človeka v pozadí, 35 % respondentov ho nevníma ako lídra a 23,9 % ľudí Modrú koalíciu nepozná.

"Väčšina ľudí vníma rolu Mikuláša Dzurindu ako človeka v pozadí," reagoval Kollár na výsledky prieskumu s dodatkom, že 75 % ľudí na otázku vedelo reagovať, čo teda značí o tom, že je dostatočne mediálne známy. Dzurinda v utorkovom vyhlásení zároveň naznačil, že chce ostať. politike. Kollár to však vníma kriticky. "Tento prieskum ukazuje, že to od neho neočakávajú," vysvetlil.

Modrá koalícia sprájanie s inými stranami víta

Kollár sa má vo večerných hodinách stretnúť s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom. "Do polnoci by mse to mali stihnúť," reagoval. Povedať mu má o základných cieľoch strany. Na účte majú mať približne 500-tisíc eur. SNS plánuje na voľby minúť približne 40-tisíc eur a  KDH má na straníckom účte približne 100-tisíc eur.

Stretnutie s dočasne povereným premiérom má mať Kollár aj kvôi tomu, aby Heger povedal, či chce byť lídrom spájania strán. "Prieskumy ukázali, že ľudia, ktorí chcú spájanie, ho berú ako lídra," dodal Kollár s tum, že nejde v tomto smere o prerozdeľovanie percent, ale skôr o prinavrátenie ľudí k volebným urnám. V súčasnosti je Modrá koalícia pripravená na diskusiu o spájaní sa. "Nebudeme míňať čas ani peniaze na samostatné postupy do volieb, to nemá zmysel," dodal.

Pôjde KDH do volieb samostatne?

"Stále platí, že KDH sa pripravuje na tieto voľby samostatne," povedal s tým, že ponuku dostal Heger a stále čakajú na jeho odpoveď. "My sme dali ponuku Hegerovi, nie ostatným," reagoval na slová Jaroslava Naďa o tom, že do KDH sa restúpiť nechystá.

Politická strana je stále na politickej scéne a v prieskumoch sa pohybujú okolo 7 %, dodal Majreský. Ľudia podľa neho chcú konzistentnosť a pevnosť, čo KDH ponúka.

Hovorí sa aj o tom, že ľudia z Kresťanskej únie by mohli byť na kandidátke KDH. "Je to tak. Stretávame sa s konkrétnymi osobnami z Kresťanskej únie a mali sme stretnutie aj s pani Záborskou," dodal.

SNS chce spoluprácu s Ficom či Pellegrinim

Danko tvrdí, že SNS musí hľadať prienik so stranami, ktoré majú podobných voličov. "To sú Smer aj Hlas," povedal politik. Dodal, že politika, ktorú presadzuje Peter Pellegrini je "hybrid". "Peter Pellegrini jasne povedal, že ide kandidovať sám. Napriek tomu kým nie je vyhlásená kandidátka, nie je dohodnuté nič," povedal s tým, že Smer sa podobne zatiaľ nevyjadril.

Politik dodal, že o spájaní sa do Smerom sa už v minulosti rozprávali a chce v tom pokračovať. "Ak zlyhajú politické rokovania s Ficom, Pellegrinim a malými stranami, pôjde ako strana, ktorá bude bojovať o 5 %," povedal s tým, že komunikuje aj s konkrétnymi osobnosťami. Dodal, že SNS má čo lepšie ponúknuť než Hlas či Smer. "Som presvedčený, že niektorým politikom chýba skúsenosť," vysvetlil.

S kým politici chcú a s kým nechcú spolupracovať

Na scéne ostávajú aj ďalšie malé strany, napríklad Jablko Lucie Ďuriš Nicholsonovej či ODS generála Pavla Macka. "Pani Ďuriš Nicholsonová je hodnotovo niekde úplne inde," reagoval Majerský s tým, že na kandidátke by sa zrejme nechceli navzájom. KDH sa stretlo aj s predsedom ODS Pavlom Mackom.

Kollár informoval, že s Mackom už taktiež komunikoval. "Myslím si, že má byť súčasťou širšieho spájania a aj bude," dodal. Čo sa týka Ďuriš Nicholsonovej, podľa jej výrokov by podľa Kollára mala byť súčasťou spájania strán.

KDH vylúčilo spoluprácu s "tými, ktorí zneužili moc pri vláde", v minulosti odmietli spoluprácu aj s SNS. "Červená kontrolka nám bliká aj pri Hlase," dodal Majerský s tým, že všetky ich kroky budú prehodnocovať. Vylúčil zároveň aj spoluprácu s extrémistami.

Danko povedal, že ku konkrétnemu vylúčeniu povolebných spoluprác sa v súčasnosti nechce vyjadrovať. "Keď SNS získa veľký mandát, budeme hľadať prienik so stranami, s ktorými máme niečo spoločné," vysvetlil.

Pre Modrú koalíciu je červenou čiarou Smer, extrémisti i OĽaNO. Čo povedal Danko k vojne na Ukrajine, nájdete vo videu:

Súvisiace články