Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pellegrini tvrdí, že diskusie o mieri zaznievajú málo, Poľsko daruje 4 migy Ukrajine
Zdielať na

Pellegrini tvrdí, že diskusie o mieri zaznievajú málo, Poľsko daruje 4 migy Ukrajine

BRATISLAVA / Podľa lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho zaznievajú debaty o mierových rokovaniach medzi Ruskom a Ukrajinou málo. Akcentuje, že svetové mocnosti by sa mali pripravovať na náročné rokovania. Medzitým sa objavila správa, že stíhačky MiG-29 venuje Ukrajine aj Poľsko. Pôjde o štyri kusy a potvrdil to poľský prezident.

Predviedol sa aj zvyšok opozície – extrémista Štefan Kuffa tvrdí, že sa mu nepáči, že sa hovorí len o tom, že na Ukrajine zomierajú Ukrajinci, ale nespomína sa, že aj na druhej strane sú obete. Tento argument je pritom už od začiatku zlý, lebo na Ukrajine zomierajú občania, ktorí sa bránia, zatiaľ čo z ruskej strany ide o vojakov, ktorých tam vyslal režim Vladimira Putina. 

Marian Kéry sa vyjadril, že "migy boli uzemnené z politických dôvodov a technici z Ruskej federácie tu neboli zázrakom". Zázrakom tu podľa neho nebudú ani americkí inžinieri, ktorí budú servisovať stíhačky F-16. Rozdiel je však v tom, že zatiaľ čo americkí inžinieri, rovnako ako členovia ďalších krajín NATO, sú našimi spojencami, o tých ruských sa to povedať nedá. 

Tomáš Valášek pripomenul, že Rusko Slovensku odmietlo postúpiť licencie na to, aby si sme si migy dokázali servisovať sami. Rovnako odmietol argument Petra Pellegriniho o tom, že by nám mohli servisovať migy Poliaci. "Poliaci môžu servisovať len vlastné stroje," oponoval v reakcii na expremiéra Petra Pellegriniho. 

Jurajovi Blanárovi sa vidí zarážajúce, že niekto chce "za šroty" dať 900 miliónov eur či dolárov. "Nerobte z ľudí hlupákov," uviedol Blanár. Zároveň je však otázne, ako by sa zachoval Smer-SD, keby poverená vláda takúto podmienku odmietla. Či by strane Roberta Fica pre zmenu neprekážalo to, že takéto zdroje by v rozpočte chýbali. 

Súvisiace články

Najčítanejšie